Huidige GMO-subsidieregels tot 2024

30-11-2021 | Laatste update op 31-08 | |
GMO-subsidie richt zich op innovatie en milieu, zoals hier een scoutrobot. - Foto: Micothon
GMO-subsidie richt zich op innovatie en milieu, zoals hier een scoutrobot. - Foto: Micothon

Nederland verlengt de huidige nationale voorwaarden aan het EU-subsidieprogramma GMO tot en met 31 december 2023.

Daarmee kiest Nederland ervoor haar GMO-uitvoeringsbeleid met 2 jaar te verlengen. De Europese Commissie geeft lidstaten de ruimte om hun beleid voor GMO met vier jaar te verlengen. Nederland kiest dus voort een verlenging van 2 jaar.

Oorzaak van de verlenging is de uitgelopen onderhandeling over een nieuw Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) in de EU. Nederland werkt aan een Nationaal Strategisch plan voor uitvoering van het nieuwe Europese landbouwbeleid (GLB). Als dat klaar is, komt dat in de plaats van de regels die het juist nu verlengd heeft tot 2024 (aflopend 31 december 2023).

Comeback GMO

De GMO-regeling is aan een comeback bezig in Nederland, stelde Michael Mackaay, directeur van afzetorganisatie Nautilus recent. “Het was een tijd in schwung, daarna wat minder, maar je ziet dat telers nu weer inzien dat er mogelijkheden zijn om te investeren of kosten te drukken met GMO.” Voor komend jaar hebben zeven afzetorganisaties plannen ingediend voor GMO-steun in 2022. ZON en Harvest House zijn daarin nieuw, al is ZON eerder wel in het programma actief geweest. Nautilus zal zich in 2023 daar ook bij voegen.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer