Doorgaan naar artikel

Horticulture buiten reorganisatie Signify

De reorganisatie bij verlichtingsbedrijf Signify heeft geen invloed op strategische divisies als tuinbouw (Horticulture).

Signify schrapt de komende tijd meer dan 700 banen, waarvan 250 in Nederland. Horticulture staat los van de reorganisatie. “Agriculture en daaronder Horticulture zijn strategische pijlers onder het bedrijf. Voor deze activiteiten verandert er dus niets”, zegt een woordvoerder. “De reorganisatie richt zich op ondersteunende afdelingen als HR, IT en algemene marketing voor andere verlichtingsdivisies zoals straatverlichting. Andere takken van sport dus.”

Wereldwijd heeft het bedrijf ongeveer 37.000 mensen in dienst. Het tempo waarin de reorganisatie doorgevoerd wordt, kan van land tot land verschillen. De onderneming gaat nog met vakbonden en ondernemingsraden in gesprek over de details.

Loonoffer

De aankondiging van Signify ligt gevoelig omdat de beursgenoteerde onderneming onlangs bekendmaakte € 170 miljoen uit te trekken voor een bijzonder dividend voor de aandeelhouders. Ook werd toen bekend dat het personeel zijn in het voorjaar geleverde coronabijdrage terugkrijgt. Destijds besloot een groot deel van de werknemers vrijwillig een vijfde minder te gaan werken en ook een vijfde minder loon te ontvangen. Maar Signify presteerde in 2020 uiteindelijk goed genoeg om die bijdrage weer terug te geven.

Bonden hebben twijfels

Een woordvoerder benadrukt dat deze reorganisatie los gezien moet worden van de resultaten over 2020. Het bedrijf is tot de conclusie gekomen dat de coronacrisis nog veel langer voor verslechterde marktomstandigheden zal zorgen. Waarschijnlijk lukt het pas om in 2023 om weer op het niveau van voor de crisis te komen. Om toch concurrerend te blijven ten opzichte van branchegenoten, moeten de kosten worden verlaagd.

Vakbond CNV vindt het banenverlies zorgwekkend en vraagt zich af of de reorganisatie wel te maken heeft met de marktomstandigheden of toch vooral met de wens om minder kosten te hebben. Bestuurder Arjan Huizinga is dan ook bang dat een deel van het werk naar lagelonenlanden verdwijnt. “We gaan binnenkort met Signify om de tafel en dan vragen we ze of het werk verdwijnt of alleen arbeidsplaatsen.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Anp

Algemeen Nederlands Persbureau

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin