Doorgaan naar artikel

Horticoop met oorlogskas van € 35 miljoen markt op

Investeringscoöperatie Horticoop steekt de komende 2 jaar € 35 miljoen in innovatieve bedrijven. Het Zwitserse Vivent is de eerste.

Horticoop is een investeringscoöperatie van telers. Zij hebben participaties op naam staan. Volgend jaar zullen die verhandelbaar worden. Samen met impactinvesteerder Pymwymic neemt Horticoop namens Nederlandse glastuinders een aanzienlijk belang in het bedrijf Vivent, dat biosensoren maakt om vroegtijdig problemen in gewas te zien via plantelektrofysiologie.

Horticoop investeerde recent al in het Nederlandse Skytree, dat CO2 afvangt uit de buitenlucht en in Blue Radix dat met kunstmatige intelligente teeltsystemen ontwikkelt (autonoom telen). De investeringen moeten telers daadwerkelijk gaan helpen in hun bedrijfsvoering.

2024 plaatsing CO2-vangkasten

Andersom kan een grotere afname van product door Nederlandse telers deze start-ups helpen groeien. Zo installeert Skytree in het tweede kwartaal van 2024 de eerste productie-units bij tuinders, waar CO2 mee wordt afgevangen. Ondertussen werkt het bedrijf verder aan de techniek.

Lichte winstdaling

In 2022 zag Horticoop de omzet stijgen en de winst licht terug lopen. De omzet steeg van € 142,6 naar € 162 miljoen (142,6). Dat komt vooral door goede verkopen in Amerika. Zo verdubbelde de omzet van Hort Americas, waar de afgelopen twee jaar een zeer succesvolle groei plaatsvond op het gebied van led-projecten. Dit jaar lijkt de Amerikaanse getroffen door grote onzekerheid bij investeerders. Over 2022 zakte het resultaat voor belastingen naar € 4,06 miljoen (€ 5,46 in 2021).

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin