Doorgaan naar artikel

Horticoop: Deense glastuinbouw biedt kansen

De tuinbouw in Denemarken heeft twee van haar beste jaren ooit achter de rug en heeft goede energiekansen.

Dat zegt Henrik Jørgensen, directeur van Horticoop Scandinavia. Het bedrijf is onderdeel van Horticoop, de investeringscoöperatie van Nederlandse telers. Denemarken wordt minder hard getroffen door de energiecrisis dan Nederland, verwacht hij. “Wij beschikken over meer alternatieve energiebronnen, terwijl Nederland sterk afhankelijk is van gas. Het is moeilijk te voorspellen wat er gaat gebeuren, ik vind het zelfs lastig om in te schatten wat er deze zomer gebeurt. Maar, ik ben positief ingesteld en ga ervan uit dat de glazen halfvol zijn! Ik verwacht dat we ook dit goed kunnen doorstaan en op de ingeslagen weg kunnen doorgaan en hoop dat men weer wil gaan investeren in nieuwe kassen in Denemarken.”

Denemarken was een belangrijk tuinbouwland 25 jaar geleden. Denemarken maakte een tegengestelde ontwikkeling door als in Nederland. De sector is minder grootschalig en innovatief geworden.

Deense industrie gekrompen

De Deense industrie is juist gekrompen, terwijl die in Nederland juist is gegroeid. Volgens Jørgensen heeft dat meerdere oorzaken. Zo zijn kleinere Deense bedrijven niet overgenomen door jongere generaties of grotere partijen. “Waar ik wél van opkeek was dat de grotere bedrijven niet nóg groter werden. Had je me destijds gevraagd hoe de sector zich zou ontwikkelen, dan had ik geantwoord dat de productie op zijn minst hetzelfde zou blijven of zelfs zou toenemen. Maar de grote telers kozen er niet voor om extra kassen te bouwen. In Nederland was een heel andere tendens gaande, jullie hebben nu de rol van voorloper in innovaties.” Jørgensen zegt dat in het jaarverslag van Horticoop waarin dochterbedrijven worden voorgesteld.

De Deense glastuinbouw is geen belangrijke economische sector, waardoor het ook naast coronasteun greep, terwijl Nederlandse telers dat wel ontvingen. Toch waren de laatste twee jaar de beste voor de Deense glastuinbouw.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin