Doorgaan naar artikel

Horticontact ziet roze

Led is booming in de glastuinbouw en dat was goed te merken op Horticontact in Gorinchem. Er waren zeker 10 fabrikanten van armaturen te vinden en nog eens 10 bedrijven die zich bezighouden met verkoop en installatie, ontwerp en advies.

Zo’n bedrijf is bijvoorbeeld Dutch Light Innovations. Het is voortgekomen uit Gavita, dat weer een voortzetting was van Philips, maar dat zich vooral op belichting in de Noord-Amerikaanse cannabisteelt ging richten. “Wij hebben nu bij DLI voor de tuinbouwmarkt in Europa 21 man in dienst”, zegt Robert Jansen. Hij voorziet dat er wel een consolidatie van de markt van led-aanbieders voor de tuinbouw zal komen. Partijen die alleen maar zo goedkoop mogelijke Aziatische drivers verkopen, gaan het afleggen tegen bedrijven die zelf armaturen ontwikkelen, op maat voor specifieke teelten en specifieke teeltbedrijven. “Wij richten ons op het kwalitatief hoogwaardige segment, met leds van Osram en modules die draadloos dimbaar zijn. Geproduceerd in Aalsmeer.”

Ook niet in Azië van de band gerold, maar gemaakt door de Britse lampenfabrikant Indo Lighting, zijn de tuinbouwlampen van SAled. Verkoper Rik Egberts schermt met een door de Britten gepatenteerde direct drive. “Die gaat nooit meer stuk. Wij geven er een garantie van 10 jaar op.” Indo Lighting is in Engeland groot in straatverlichting. Heel Londen hangt vol met de leds van dit bedrijf. “En wij hebben die techniek geschikt gemaakt voor de tuinbouw”, aldus Egberts.

Die 10 jaar garantie is volgens hem vooral ook gunstig voor het krijgen van bankfinanciering voor het investeren in leds. Maar ook leaseconstructies zijn interessant. “We zijn voor onze leds in gesprek met BNP Paribas. Die zijn heel proactief in leasing gestapt van leds, maar ook van zonnepanelen.”

Advies

Ramon van de Vrie van adviesbureau Ledgnd ziet ook een snel groeiend aanbod van leasingbedrijven op de ledmarkt. “Lage Landen, Viscon, maar ook ledproducent Signify heeft aanbiedingen voor telers die wel willen, maar het qua financiering net niet helemaal rond kunnen rekenen.” Voor dat rondrekenen, ook in combinatie met het aanvragen van een EG-subsidie, komen heel wat telers terecht bij adviesbedrijf Ledgnd uit Capelle aan den IJssel. “We hebben geadviseerd bij een kwart van de EG-aanvragen, in totaal voor zo’n 140 hectare glas.”

Ook teelttechnisch adviseert Ledgnd telers die bij verschillende leveranciers offertes voor leds opvragen. “We hebben nu 12 mensen in dienst, onder wie plantfysiologen die samen met telers de data induiken. Veel bloementelers, maar we gaan binnenkort ook op gesprek bij tomatenbedrijf Red Star.”

Dimbaar

Vanuit teelttechnisch oogpunt is ’dimbaar’ inmiddels de standaard geworden. Voor telers een manier om de efficiency van de lampen te verhogen en om snel te kunnen schakelen met terugleveren van elektriciteit. Ook zijn steeds meer lampen uitgerust met verrood, dat apart regelbaar is. Het nut hiervan heeft zich in de teelten van chrysant, lisianthus en lelie bewezen, maar ook van bijvoorbeeld aardbei, waar 20 minuutjes verrood al kan zorgen voor de broodnodige strekking van de plant.

“Met alleen maar méér licht krijg je eerder een compact gewas”, stelt Patrick Casteleyn van Mechatronix. Deze Belgische partij was vorig jaar goed voor leds in maar liefst 350 hectare aan kassen in Nederland. “De hele Bommelerwaard hangt vol met onze leds. En dat had meer kunnen zijn, want we waren in maart al uitverkocht.”

Mechatronix scoort vooral met de optie om alle kleuren apart te kunnen dimmen. De ene teelt is nu eenmaal de andere niet en de ene teeltlocatie is de andere niet. Ook is de flexibiliteit in het – draadloos – kunnen regelen van de lampen per groep, per kleur of per pad, fijn voor personeel dat erin moet werken.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin