Hoop op herstel Conference na stevige correctie

17-09-2020 | |
Koelcellen zitten vol peren na afloop van de oogst. Dat zet rem op de aanvoer. - Foto: Herbert Wiggerman
Koelcellen zitten vol peren na afloop van de oogst. Dat zet rem op de aanvoer. - Foto: Herbert Wiggerman

Donderdag 17 september kwam de veiling voor Conference met licht betere prijzen tot een einde, na een periode van een forse correctie.

Die stevige correctie op de afzetmarkt voor Conference bracht het prijspeil tot iets onder 2019 bij de start. Met een index van € 0,44 cent van Fruit Trading Company (FTC) lag de index dinsdag € 0,03 onder 2019. Die index stond twee weken geleden nog op € 0,63. Een dergelijke prijscorrectie is de laatste jaren niet gezien, blijkt uit diezelfde indexstatistieken.

Duitse vraag naar Conference komt op gang

Bij de donderdagveiling lijkt de prijs enkele centen op te veren. Het volume was minder dan de helft van de dinsdagveiling. Door de hoge prijzen aan de start van het seizoen werd de markt overvoerd. Nu een matiging van de aanvoer wordt verwacht, is er hoop op verder herstel. Duitse vraag naar de fijnere retailsortering komt op gang. Voor de grotere maten is de vraag uit Europa nog niet zo fors door eigen productie.

Handel verwacht kleinere aanvoer

Een handelaar laat weten ook een kleinere aanvoer te verwachten de komende week. Of dat een gedeeltelijke terugkeer naar het oude prijsniveau betekent, verwacht hij niet. Wel is het beter een markt opbouwen met deze prijzen, stelt hij.

Bij Jumbo heeft de verschuiving van de inkoopprijs geleid tot aanpassing van de losse peren en zakjes. Volgens prijsgegevens van Supermarktscanner zou het daarbij gaan om € 2,09. Voor handperen is dat een scherpe prijsdaling vanaf € 2,39.

In andere supermarkten heeft de correctie nog geen effect op de winkelprijs. Wel zijn er acties bij Albert Heijn, Dirk en Dekamarkt. Dirk gaat met € 0,99 vooralsnog het diepste met haar prijsbeleid voor deze week.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer