Doorgaan naar artikel

Hoogweg vol vertrouwen op krappe arbeidsmarkt

Hoogweg Paprikakwekerijen in de Noordoostpolder heeft dit arbeidsseizoen weer veel mensen nodig. Maar ook vacatures voor medewerkers in vaste dienst vragen om aandacht.

Bij Hoogweg Paprikakwekerijen is HR-medewerker Jalisa Rozendal 4 jaar geleden ouderwets via via binnengekomen. De overbuurvrouw tipte haar over de vacature bij het glastuinbouwbedrijf in Luttelgeest (Fl.). Nu is ze zelf degene die werving en selectie doet bij een van de grootste paprikabedrijven van Nederland. Gebleven is dat de nieuwe medewerkers bijna altijd van buiten de sector komen.

“Hier in de Noordoostpolder zijn niet zoveel mensen die al ervaring hebben met de glastuinbouw. Dus hebben we instroom van nieuwe collega’s uit de retail, de voedingsmiddelenindustrie, de akkerbouw. En altijd zijn ze positief verrast over wat er mogelijk is op een modern glastuinbouwbedrijf als het onze. Qua uitdagingen, inhoudelijk en technisch en ook qua doorgroeimogelijkheden.”

‘Wij leren je alles over…’

Op dit moment staan er 4 vacatures op de website van Hoogweg. Teamleider verwerkingshal, Bedrijfsleider kas, Teeltmanager-teler en Energiemanager-energieanalist. Opvallend aan de functiebeschrijving van die laatste: “Als je houdt van verantwoordelijkheid, beslissingen durft te nemen, alles wilt leren over duurzame energie in de glastuinbouw en je enthousiast wordt van een goede deal. Interesse gewekt? Dan gaan wij je graag alles leren over de energiemanagement in de glastuinbouw!”

Het geeft aan dat voor dit soort staffuncties de kans klein wordt geacht dat er iemand op reageert die al veel ervaring heeft. “We gaan ook zeker niet mensen bij collega’s benaderen voor onze vacatures. Dus dan kijk je naar mensen, die in Wageningen zijn afgestudeerd of aan de Aeres Hogeschool in Dronten. We bieden ook stages aan.”

Genoeg seizoensarbeiders

Die mensen worden dan op het bedrijf zelf opgeleid. Hetzelfde kan trouwens gelden voor mensen die wel al meer werkervaring en leidinggevende ervaring hebben, maar dan in een andere sector. En dan zijn er nog de mensen die doorgroeien vanaf de werkvloer. Dat zijn dan meestal mensen die als arbeidsmigrant naar Nederland zijn gekomen. “Wij werken hier niet zoveel op zaterdag, dus de groep scholieren ontbreekt bij ons een beetje.” Voldoende productiekrachten vinden, is bij Hoogweg een klus die is uitbesteed aan een aantal vaste uitzendbureaus. Op het hoogtepunt van het teeltseizoen is de personeelsomvang gegroeid tot 500 mensen. Nog steeds komen die voor het merendeel uit Polen. Het zijn wel medewerkers met een vast contract bij het uitzendbureau.

Teamgeest en werksfeer

Voor het komend seizoen ziet het ernaar uit dat naast nieuwe instroom van mensen bij Hoogweg Paprika’s er dit jaar iets meer nog dan in andere jaren mensen terugkomen. “Dat proberen we zoveel mogelijk te stimuleren door het creëren van een goede werksfeer en een teamgevoel”, zegt Rozendal.

Begonnen op de werkvloer is menig arbeidsmigrant doorgegroeid naar staffuncties.
Begonnen op de werkvloer is menig arbeidsmigrant doorgegroeid naar staffuncties.

“Van alle mensen de naam kennen en hun verhaal kennen. Dat is belangrijk. Dat geldt natuurlijk ook voor de 100 mensen in vaste dienst. Het salaris moet goed zijn, maar dat is het bijna overal wel. Ook bijvoorbeeld bij een concurrent op de regionale arbeidsmarkt als de tapijtfabriek in Genemuiden, met een mooie ploegendiensttoeslag. Wij kunnen vooral het verschil maken met inhoudelijk interessant werk, met meer verantwoordelijkheid en met doorgroeimogelijkheden, ook dus voor de internationale werknemers.”

Naast de inspanningen die elk teeltbedrijf zelf kan doen om bekend en zichtbaar te zijn – LinkedIn, Facebook, meedoen aan bedrijvenmarkten – is Rozendal ook goed te spreken over de initiatieven die sectorbreed worden gelanceerd. “We hebben een heel goed contact met Kasgroeit. We zijn ook heel blij dat er weer een nieuwe cao is. En binnenkort ook weer Kom in de Kas. Allemaal positieve publiciteit.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin