Doorgaan naar artikel

Hoogwaardig eiwit uit tomatenblad

Wageningse onderzoekers zijn er in geslaagd het hoogwaardige Rubisco-eiwit te winnen uit tomatenblad.

Tomatenblad is een belangrijke reststroom in de glastuinbouw. Het is Wageningse onderzoekers gelukt om hieruit Rubisco te winnen, een eiwit dat te benutten is voor consumptie. Via een extractiemethode werd het giftige (hydroxy)tomatine uit het tomatenblad verwijderd, en leverde een hoogwaardig eiwitpoeder op dat vrij is van toxines.

Vleesvervanger

Rubisco is bij uitstek geschikt om te verwerken in vleesvervangers en plantaardige alternatieven voor zuivel, bijvoorbeeld voor een stevige ‘bite’ of om het mondgevoel te verbeteren. Het eiwit is daarnaast een goede vervanger van ei in voedingsmiddelen. Mits zuiver, heeft Rubisco een neutrale geur, kleur en smaak en heeft een goede balans van de essentiële aminozuren.

Industriële opschaling

De onderzoekers willen de technologie samen met het bedrijfsleven verder ontwikkelen naar toepassingen op industriële schaal. Dat kunnen glastuinbouwbedrijven zijn, maar ook gebruikers van plantaardige eiwitten zoals fabrikanten van zuivel- en vleesvervangers’, aldus Bruins. Jaarlijks komt zo’n 50 ton per hectare aan tomaat-reststromen in de vorm van bladeren en stengels vrij, waar hoogwaardiger toepassingen mee mogelijk zijn dan direct composteren.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin