Doorgaan naar artikel

Hongarije krijgt regiomerk om Jonagold-appel te steunen

Jonagold-appels in Hongarije mogen onder het erkende regiomerk Szabolcsi alma worden afgezet. - Foto: ANP

Jonagold-appels in Hongarije mogen onder het erkende regiomerk Szabolcsi alma worden afgezet. - Foto: ANP

Hongarije mag binnen Europa het erkende regiomerk Szabolcsi alma gebruiken voor vrije appelrassen als Jonagold.

Dat blijkt uit publicatie in de Staatscourant. De beschermde geografische aanduiding Szabolcsi alma mag worden gebruikt voor appels voor verse consumptie van de rassen Gala, Jonathan, Jonagold, Golden Delicious, Red Delicious, Idared en Pinova. Het gaat daarmee om een internationaal erkend streekproduct.

Voor Jonagold gelden vruchteisen als gewicht (220-250 gram) en sortering (70-90 millimeter). De basiskleur van de schil is geelachtig groen en 40 tot 60% van de schil is lichtrood/donkerrood.

Vertraagde appelteelt in Hongarije

Het groeiseizoen in de regio begint zes à acht dagen later dan in andere teeltgebieden in Hongarije. De zomers zijn matig warm, met een gemiddelde temperatuur in juli van 20 tot 23 graden. In de herfstmaanden ligt de gemiddelde dagtemperatuur 1 à 2 graden lager dan in de rest van het land als gevolg van een hogere warmtestraling ’s nachts. Dat kan het rijpingsproces remmen.

De fruitteelt heeft een eeuwenoude traditie in het gebied dankzij de gunstige bodemgesteldheid en klimaatomstandigheden. Dit blijkt uit de werken van de beroemde Ottomaanse ontdekkingsreiziger, Evliya Çelebi. Die schreef over zijn reizen in Hongarije tussen 1660 en 1666 over de rijkdom van de boomgaarden in Szabolcs, de rijkdom van de telers en het uiterst smakelijke fruit.

Afzet appels Oost-Europa verminderd

Na de Tweede Wereldoorlog werd in een grootschalig aanplantingsprogramma bijna 50% van de landelijke appelgaarden aangelegd in het gebied. Deze appelgaarden vertegenwoordigen meer dan de helft van de nationale productie. De appels werden vooral afgezet in de toenmalige Sovjet-Unie. De vraag nam af na het uiteenvallen van dit afzetgebied.

Beheer
WP Admin