Honeysnax winnaar van peen smaaktest

22-11-2016 | Laatste update op 14-09 | |
Foto: Stan Verstegen
Foto: Stan Verstegen

Tijdens de bijeenkomst van het peenplatform op 14 oktober hebben de aanwezigen peen geproefd en beoordeeld. Uit deze proeverij kwam het Nunhems ras HoneySnax als lekkerste van de 7 ingebrachte rassen peen naar voren.

Zowel in smaak als in byte werd HoneySnax als beste beoordeeld. Voor het onderdeel textuur haalde HoneySnax de tweede plaats. De bezoekers van het peenplatform beoordeelde de peen op smaak, textuur, byte en ze gaven een algeheel oordeel door het geven van een rapportcijfer. De peen werd voor het proeven eerst gewassen, en in stukjes gepresenteerd. Uiteraard zijn de bezoekers van het peenplatform geen formeel testpanel, maar ze zijn wel dusdanig betrokken bij het gewas dat ze (smaak)verschillen kunnen beoordelen, stelt de organisatie van het peenplatform.

Snackwortel met smaak

HoneySnax is een peen van het imperator type met een vroegheidscijfer van 7 op een schaal van 10. Kenmerk van imperator types is de specifieke smaak en textuur. HoneySnax is dan ook bedoeld als snackwortel. Uit de smaaktest op het peenplatform blijkt dit een juist gekozen segment.

Interessant segment

De HoneySnax peen geleverd voor de smaakproef is geteeld door Topfresh in Kraggenburg. Peter Mathijsen van Topfresh nam de prijs in ontvangst en ziet de beoordeling als een bevestiging voor zijn keus om peen te telen op basis van smaak, een segment dat steeds interessanter lijkt te worden.

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur
Meer over


Beheer