Doorgaan naar artikel

Holle broccoli-stelen en uitstekend hardfruit

Broccoli met holle steel is pas afkeurenswaardig als dat gepaard gaat met bruine verkleuring. - foto: KCB

Broccoli met holle steel is pas afkeurenswaardig als dat gepaard gaat met bruine verkleuring. - foto: KCB

In de handel vinden we broccoli met holle stelen en nieuw hardfruit van uitstekende kwaliteit.

De laatste maanden was er sprake van erg groeizaam weer. Bij de broccoli uitte zich dit in holle stelen. Veel consumenten eten niet alleen de bloem, maar ook de steel van deze gezonde groente.

De stelen kunnen soms tot aan het bloemscherm hol zijn. In de meeste gevallen is zo’n holle steel mooi blank en volledig consumabel. De broccoli is pas dan afkeurenswaardig wanneer zulke stelen meer dan heel licht bruin verkleurd zijn en de consumptie in het gedrang komt.

Zomerappels vaker op kleur

Door het goede weer kwam het hardfruitseizoen al vroeg op gang. De aftrap werd gedaan door de zomerappels en zomerperen. De kwaliteit van zowel de appels als die van de peren was prima.

Bij de zomerappels werd het beeld voor het overgrote deel bepaald door Delcorf. Dit prima smakende ras stond er goed bij. Een nadeel is dat het oorspronkelijke ras wel eens erg weinig kleur heeft. Gelukkig neemt het aantal kleurmutanten snel toe, waardoor de presentatie op een hoger niveau komt.

De kwaliteit van de zomerpeer Triomph de Vienne was goed. Heel af en toe kwam een partij voor met licht perenzwart, maar dit bleef binnen de grenzen van de klasse I en II.

Ruwschilligheid valt mee

Op dit moment worden ook alweer de bewaarrassen aangevoerd. Bij de peren is dit onder andere Conference en bij appels Elstar. Dit voorjaar had het hardfruit tijdens de bloei te maken met behoorlijke nachtvorst, maar dit is vooralsnog niet of nauwelijks te zien aan de vruchten. Je zou enige ruwschilligheid verwachten, maar dat valt gelukkig tot nu toe reuze mee.

Beheer
WP Admin