Doorgaan naar artikel

‘Hollandse kassen met eigen ogen zien’

“Dit is de Ground Zero voor glastuinbouwtechnologie.” Dat zei de Amerikaanse minister van landbouw Sonny Perdue tijdens een bezoek vandaag aan de proef- en demokassen van Wageningen UR Bleiswijk.

Perdue bezocht samen met minister Carola Schouten onder andere de Winterlichtkas en de glasframbozenteelt onder led. Samen met Schouten opende hij de splinternieuwe Kas 2030. In deze kas onderzoekt Wageningen voor vier teelten de samenhang tussen minimaliseren van emissies op het gebied van energie, water en gewasbeschermingsmiddelen. Circulair telen los van de ondergrond en onder ledlampen wordt er onderzocht voor aardbeien, freesia’s, potanthuriums en gerbera’s.

Carola Schouten en Sonny Perdue openen officieel de Kas 2030. - Foto: G. J. Vlekke

Carola Schouten en Sonny Perdue openen officieel de Kas 2030. – Foto: G. J. Vlekke

‘Nederlandse’ kassen in VS

Perdue wilde per se de Nederlandse glastuinbouw opnemen in zijn bezoek aan Europa. “Ik zie de laatste tijd overal in de VS kassencomplexen verrijzen, tot aan een groentekas van 27 hectare letterlijk bij mij om de hoek. En ik hoorde dat dat allemaal Nederlandse technologie is, dus ik wilde met eigen ogen komen bekijken waar al die creativiteit vandaan komt. En wat ik hier nu zie is het toonbeeld van circulariteit.”

Lokaal groente produceren

Bij minister Perdue om de hoek wil zeggen in de staat Georgia. Voor hij minister van landbouw werd in het kabinet van president Trump, was Perdue gouverneur van deze staat ten noorden van Florida. Hij ziet kassen ook in andere staten rond grote stedelijke gebieden opkomen. “Groente produceren daar waar ze opgegeten worden, dat is ook logisch”, aldus Perdue.

Als boerenzoon en landbouwminister hanteert Sonny Perdue een losse dresscode. - Foto: Ton van der Scheer

Als boerenzoon en landbouwminister hanteert Sonny Perdue een losse dresscode. – Foto: Ton van der Scheer

Of de Amerikaanse regering dat ook extra stimuleert omwille van meer zelfvoorziend leven en minder importeren vanuit Mexico, laat hij in het midden. “Zelfvoorzienend willen zijn is voor elk land natuurlijk een streven. Al die nieuwe kassen in de VS zijn deel van dat model.”

‘Pad geëffend voor betere handelsakkoorden’

Met Nederland zakendoen is volgens Perdue nooit een probleem geweest, getuige alle ‘Nederlandse’ kassen die nu in de VS gebouwd worden. Met nieuwe handelsakkoorden in de maak met Canada en Mexico is wat de minister betreft het pad geëffend – ‘the stage is set’ ‘- om ook de handelsakkoorden met de EU te verbeteren.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin