Hogere vergoeding voor onteigening kassen

26-11-2014 | |
Hogere vergoeding voor onteigening kassen

Een glastuinder in de gemeente Westland moet na onteigening en verplaatsing verder gecompenseerd worden voor de hogere bankschuld.

Dat stelt de Hoge Raad in een uitspraak in een zaak die een kweker tegen de gemeente Westland aanspande. Volgens de uitspraak moet het Gerechtshof Den Haag opnieuw kijken naar de vergoeding voor de hogere risico’s die de teler draagt na de hogere bankschuld.

Bij beëindiging van zijn nieuwe bedrijf zou de kweker namelijk met een hogere restschuld blijven zitten dan op zijn oude bedrijf. Dat klopt niet met de onteigeningsvoorwaarden, stelt de Hoge Raad.  De kweker moet bij onteigening namelijk niet achteruitgaan in vermogens- en inkomenspositie. Een vergoeding voor hogere afschrijvingslasten is afgewezen.

De Hoge Raad stelt verder dat een aftrek terecht is omdat hij voor een nieuw gesticht bedrijf minder onderhoud heeft. Per jaar rekende de rechtbank eerder met 33.000 euro aftrek per jaar voor dat voordeel van onderhoud op een nieuw bedrijf.

In totaal schatten deskundigen de schadeloosstelling op 4,7 miljoen euro, maar de lagere rechters namen dat bedrag niet geheel over. Uit de stukken blijkt niet hoe groot het bedrijf is.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer