Doorgaan naar artikel

‘Hogere interventieprijzen kunnen markt helpen’

Foto: G&F

Foto: G&F

De vernieuwde en gepubliceerde GMO-regeling voor groente en fruit moet een betere opbrengst opleveren voor telers.

De verhoogde interventieprijzen spelen daarin een belangrijke rol. Helena Guntinas, beleidsmedewerker bij directoraat Agri van de Europese Commissie, weet dat verschillende landen nu automatisch een hogere minimumprijs invoeren, mits zij interventie in de nationale strategie hebben ingevoerd. “België heeft interventie bijvoorbeeld wel in de nationale strategie, Nederland niet”, aldus Guntinas. Veel Nederlandse telers leveren wel aan Belgische veilingen overigens.

Interventieniveau

Voor producten die na interventie via de voedselbanken verspreid worden, ligt de interventievergoeding nu op 40% van de gemiddelde prijs in de EU over de laatste 5 jaar. Dat was 30%. Ook voor de producten die bijvoorbeeld de vergisting in gaan, wordt de vergoeding opgetrokken van 20 naar 30% van die gemiddelde EU-prijs.

Voor appels is de maximale steun in de nieuwe regeling opgetrokken naar € 0,24; voor peren is dat bijna € 0,34 en € 0,21 voor bloemkool, blijkt uit de publicatie van de nieuwe regelgeving voor GMO. Volgens Guntinas blijft in de nieuwe GMO-regels ook de mogelijkheid bestaan voor het vernieuwen van rassen. België gebruikt die mogelijkheid wel, stelt Guntinas.

Nieuwe Rusland-regeling

De verhoging van de maximale steun voor interventie valt vrijwel samen met een verlenging van de speciale opkoopregeling na de Russische boycot. Het ziet er naar uit dat alleen voor hardfruit een opkoopregeling blijft bestaan, waarbij landen een kleiner budget krijgen toegewezen, stelde Luc Berlottier, verantwoordelijk voor de Ruslandregeling in directoraat Agri van de Europese Commissie.

Beheer
WP Admin