Doorgaan naar artikel

‘Hoger minimumloon vraagt ook meer inkomsten’

De planten van de natuurrabarber waarmee Johan Trouw in Etten-Leur (N.-Br.) pas rond half augustus stopte met oogsten, hebben nog een mooie gewasontwikkeling doorgemaakt. “Het valt me helemaal niet tegen hoe ze na de oogst nog zijn doorgegroeid”, zegt Trouw op 9 november.

Inmiddels zijn alle stengels afgestorven. Tussen half en eind november pakt hij op bijna alle rabarberpercelen het onkruid nog een keer aan met Round up. “Ze moeten zo zuiver mogelijk de winter ingaan.”

Planten rooien

Voor zijn vervroegde rabarber werden op 13 oktober de planten voor de eerste ronde gerooid en bij 0 tot -1 graad Celsius in een koelcel geplaatst voor de 360 benodigde koude-eenheden. Op 4 december gaan deze planten de kas in voor oogst vanaf half januari.

“Normaal zouden we nu ook de planten voor de tweede ronde aan het rooien zijn, maar daarvoor is het nu veel te nat. Het wordt een grote ‘baggerzooi’ om het zo te zeggen en daar help je de structuur compleet mee naar de filistijnen.” Die tweede partij moet in zijn eigen gloednieuwe koelcel van 300 kuub terecht komen. “Volgende week komen ze die plaatsen in onze loods. Een week later zou die al moeten kunnen draaien, is mij beloofd.”

Afscheid van Frambozen Rood

Het ras voor de vervroegde rabarber is Goliath, van Frambozen Rood voor de natuurrabarber neemt hij afscheid. “De planten daarvan heb ik al verkocht. In mijn ogen geeft Frambozen Rood te dunne stengels en daar zijn de oogstkosten per kilo hoger. Het is toch het financiële plaatje dat een ras maakt of breekt.” Hierdoor krijgt het ras X een belangrijkere rol bij de natuurrabarber. “Dat ras kenmerkt zich door dikkere stengels en de groei start eerder en zet langer door. Ik ben een paar jaar geleden via via aan dat ras gekomen, het stond bij een oudere teler die ermee wil gaan stoppen. Ik heb van hem toen planten gekocht en zelf vermeerderd voor 0,3 hectare. Dat beviel goed en vorig jaar heb ik daar weer planten bijgekocht. Dat gaan we nog een keer doen en dan zijn die planten op.”

Druk op grondmarkt

Trouw ervaart meer druk op de grondmarkt. “Dat komt door het GLB en de inzet van rustgewassen. Daardoor is er moeilijker aan grond te komen. Tot nu toe kon ik op mijn eigen grond voldoende vruchtwisseling aanhouden. Na twee jaar opkweken voor de vervroegde teelt wil ik er zes jaar wegblijven. Maar nu heb ik het geluk dat ik kan samenwerken met een melkveehouder waarvoor het gunstig is dat hij meer gras en minder mais teelt. Ik teel dan mais voor hem en kan op zijn grond rabarber planten. Dat soort samenwerkingsvormen zal steeds meer ontstaan, want hier heb je allebei voordeel van.”

Stijging minimumloon

Een ander punt dat Trouw zorgen baart is de komende stijging van het minimumloon. “Hoeveel is nog de vraag, maar dat het omhoog gaat, is zeker. Dat gun ik (goe)de werknemers van harte, maar voor mij moeten daar wel hogere inkomsten tegenover staan om dezelfde te kunnen blijven en daar gaat het mis. De verhouding tussen die twee wordt steeds schever. Tenminste, dat is mijn gevoel. Als iemand de oplossing heeft, dan mag hij mij altijd bellen.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Johan Trouw

teelt in Etten-Leur (N.Br.) vervroegde rabarber, rabarber in tunnels en natuur rabarber. Verder teelt hij Chinese kool en ijsbergsla.

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin