Hoger minimumloon Duitsland laat teelten krimpen

10-06 | Laatste update op 29-08 | |
Hoger minimumloon Duitsland laat teelten krimpen

De Beierse boerenbond voorziet volgend jaar een krimp in verschillende teelten en meer directe verkoop door hogere loonkosten.

Het Duitse minimumloon wordt verhoogd naar € 12 in oktober. Nu is dat nog € 9,82 per uur en per 1 juli gaat het minimumloon al omhoog naar € 10,45. Het effect van de verhoging van het minimumloon in Duitsland zal vanaf volgend seizoen vooral tastbaar zijn, verwacht de boerenbond in Beieren.

Bovenop prijsstijgingen van meststoffen, energie en verpakkingsmateriaal komt dus deze verhoging van het minimumloon voor oogstarbeiders. Lisa-Maria Puschak, adviseur fruit en tuinbouw van de boerenbond in Beieren, ziet telers worstelen met de kostenstijgingen en verwacht dat arbeidsintensieve teelten het lastig krijgen. Kostenstijgingen kunnen het beste terugverdiend worden met huisverkoop of via zelfpluk. Die ontwikkeling zal doorzetten door deze kostenstijgingen, verwacht ze. De loonkosten zijn daarmee 50% hoger dan bijvoorbeeld in Spanje, stelt Puschak. Het aardbeienareaal in Beieren was bijna 1.300 hectare in 2021, in Duitsland in totaal 12.500 hectare.

Inflatievergoeding

Nu werken ruim 6 miljoen mensen in Duitsland voor een minimumloon, op een actieve beroepsbevolking van meer dan 45 miljoen. De loonsverhoging moet die mensen helpen met de hoge inflatie. Werkgeversorganisaties hebben echter gewaarschuwd dat daardoor de loonkosten zullen stijgen, waardoor de prijzen verhoogd moeten worden en de inflatie verder kan toenemen. De Duitse vakbonden willen juist nog grotere loonsverhogingen.

Duitse koepel geïrriteerd

De Duitse branchevereniging Zentralverband Gartenbau (ZVG) wijst op de extra administratieve plichten die zijn ingevoerd met de minimumloonverhoging, waardoor kleine bedrijven extra kosten maken. ZVG ontstak afgelopen maand in woede omdat het ministerie van landbouw ook de effecten van de gestegen gaskosten bagatelliseert voor Duitse telers. Ook hier voorziet ZVG een oorzaak voor krimp van de teelt in Duitsland.

Boven niveau Nederland

In Nederland bedraagt het minimumloon voor iemand van 21 jaar en ouder op basis van een 40-urige werkweek per 1 juli € 10,14 per uur. Als je een 38-urige of 36-urige werkweek hebt, is het minimumloon hier wel wat hoger.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer