Doorgaan naar artikel

Hoge Raad oordeelt over onteigening tuinland

De Hoge Raad vindt de compensatie voor onteigening van zes hectare (deels) tuinland in de gemeente Lansingerland te hoog.

Het hoogste rechtsorgaan oordeelt dat het gerechtshof Den Haag opnieuw moet kijken naar de hoogte van de onteigeningsvergoeding.

Het Bureau Beheer Landbouwgronden (BBL) had de zaak aangespannen voor de Hoge Raad en lijkt dus te slagen in haar opzet de compensatie voor de grond te verlagen.

Het gaat om ruim zes hectare weideland waarop oorspronkelijk tuinbouwbestemming rustte, maar door bestemmingsplanwijzigingen nog maar twee hectare kassen kon bergen. De rechtbank Rotterdam stelde eerder een compensatie vast van bijna acht ton voor de ruim zes hectare.

Volgens de eigenaar van de grond moet deze bestemmingsplanswijziging buiten de uitspraak blijven, omdat op dat moment al duidelijk was welk plan voor het gebied bestond: natuur. De Groenzone is door de Provincie aangewezen als transformatiegebied om zo aan de verstedelijkingsdruk weerstand te kunnen bieden. Glastuinbouw is in dat gebied niet meer mogelijk.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin