‘Hoge productie rabarber met een mooie kwaliteit’

04-01-2018 | |
Peeters
Martin Peeters rabarberteler
Foto: Stan Verstegen
Foto: Stan Verstegen

Martin Peeters ging de dag voor Kerstmis ervan uit de oogst van de eerste partij gekoelde rabarber nog voor Nieuwjaar af te ronden.

Het koelen – in de koelcel, of in de open lucht als de buitentemperatuur laag genoeg is – dient om de pollen in rust te brengen. Vervolgens worden ze door bijstoken in vervroegde productie gebracht.

De productieperiode van de eerste rabarber duurt nooit erg lang, en de productie is ook nooit gek hoog. “Je moet bedenken dat die pollen voor het oprooien (half september) flink geklepeld zijn, om van al het blad en stengels af te komen. De energie die in die massa zit, ben je kwijt. Vervolgens gaan die pollen de vriescel in, bij een buitentemperatuur die op dat moment nog 20 graden kan zijn. Dat geeft de pollen een behoorlijke tik. Dat de hoogte van de productie en de oogstduur beperkt zijn, is dus inherent aan deze manier van werken. Maar met zo’n eerste vervroegde teelt breek je wel de markt open, dat is belangrijk.”

Hoge productie

Waarover Peeters zich zeker niet ontevreden toont, is het aantal kilo’s. “Als richtlijn kijk ik altijd naar het aantal kilo’s rabarber per kist pollen. In vergelijking met 2015 ligt de productie deze keer 32% hoger. Bovendien is de kwaliteit erg goed met een hoog aandeel in de grofste sortering 40/20.” Peeters vergelijkt met 2015, omdat hij in 2016 geen vervoegde productie had door waterschade in de zomer van dat jaar.

Tweede ronde

De volgende partij pollen – eveneens uit de koelcel – is op 13 en 14 december in een tweede afdeling gezet. Daarvan waren in de week voor Kerstmis de eerste ogen open gegaan. “Deze partij is voor de oogst vanaf half januari. De eerste twee weken van het nieuwe jaar is er altijd een dip, dan moet je niet te veel aanvoeren. Er is dan amper vraag van Engelse afnemers: de pakstations moeten na de feestdagen weer opstarten, dat kost altijd wel een week of twee.”

Derde ronde

Voor de derde partij pollen – die worden waarschijnlijk in derde week van januari in de vervroegingsruimte gereden – is het altijd de vraag of ze voor het bijeen sprokkelen van de benodigde koudepunten buiten kunnen blijven staan, of dat het beter is de pollen in de koelcel te rijden om zo extra tijd te winnen.

Zo ook deze keer: “Ze stonden klaar om ze in de koeling te zetten, toen het ging sneeuwen op 10 december. Ik heb besloten ze buiten te laten staan. Het weer moet dan wél meewerken. Heb je gedurende korte tijd temperaturen rond de 10 graden, dan is dat niet zo’n probleem, maar je moet dat geen weken achter elkaar hebben, dan is de koelcel beter. Vorig jaar hadden we de benodigde koudepunten door natuurlijke koude al rond 12 januari bij elkaar, maar het is ook wel eens gebeurd dat we eind januari nog niet zover waren.”

Prijzen

Peeters noemt de prijsvorming in de week voor Kerstmis matigjes, “Eind oktober/begin november is het even goed geweest met € 3,80 tot € 4,20 per kilo. Nu ligt de prijs op € 2,60 tot € 3,00 na een dip van € 1,80 tot € 2,20. Dit prijsniveau is vanwege de kosten die je moet maken voor vervroegde rabarber te laag. De reden? De aanvoer is niet extreem hoog. Mogelijk dat de Brexit-perikelen meespelen.”

“Verder zijn alle gewassen goed gegroeid en is de prijs van veel groenten niet geweldig. Dat zet wellicht mede de toon. Maar je moet tegelijk bedenken dat dit niets zegt over het verdere verloop van het seizoen. Gaan we de komende maanden veel rabarber oogsten, met goede prijzen, dan kantelt het beeld direct. Je moet terugkijken als het vervroegingseizoen is afgerond, rond 10 april.”

Auteur: Joost Stallen

Meer over


Beheer