Hogan: satelliet meer inzetten bij landbouwbeleid

17-05-2017 | Laatste update op 13-09 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Met gebruikmaking van satellieten kan een deel van de controles voor het gemeenschappelijk landbouwbeleid worden vereenvoudigd. Dat zegt Europees landbouwcommissaris Phil Hogan.

Hogan sprak maandagavond met de landbouwcommissie van het Europees parlement, onder andere over de vernieuwing van het gemeenschappelijk landbouwbeleid.

Hogan zegt dat de Europese Unie niet hoeft te wachten met de inzet van satellieten op de invoering van het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid, dat vanaf 2020 ingaat. Satellietgegevens kunnen worden gebruikt om te controleren of en hoe landbouwgronden worden beteeld.

Hogan wacht consultatie nieuw GLB af

Over de plannen voor het nieuwe landbouwbeleid liet de landbouwcommissaris niets los. Hij wacht eerst de consultatie af, waaraan 320.000 insprekers hebben meegedaan. Hogan zegt dat de eerste analyse laat zien dat er ook campagnes gevoerd zijn in de consultatie. Een omvangrijk deel van de reacties is ingestuurd door of namens natuurbeschermers. Het merendeel van de reacties kwam uit Duitsland, Frankrijk, Italië en België.

Hoofdpunten in het nieuwe beleid zijn onder andere de versterking van de veerkracht van de boeren, de verjonging van de sectoren en de vereenvoudiging van het beleid. Hogan hoopt dat de Europese Commissie aan het eind van dit jaar met voorstellen kan komen.

Braakman
Jan Braakman Redacteur


Beheer