Doorgaan naar artikel

Hogan: ‘Glyfosaat verdient goedkeuring’

EU-commissaris Hogan hoopt dat onkruidbestrijder glyfosaat in het permanent comité voor dieren, planten, veevoer en voeding (Scopaff) een positieve beoordeling krijgt.</p> <p><em>Foto: ANP/EPA</em>

EU-commissaris Hogan hoopt dat onkruidbestrijder glyfosaat in het permanent comité voor dieren, planten, veevoer en voeding (Scopaff) een positieve beoordeling krijgt.</p> <p><em>Foto: ANP/EPA</em>

Een belangrijk product als glyfosaat zou een positieve beoordeling moeten krijgen, zei EU-landbouwcommissaris Phil Hogan aan het eind van de landbouwraad, dinsdagavond 17 mei.

De hernieuwde toelating van glyfosaat staat woensdag 18 en donderdag 19 mei op de agenda van het permanent comité voor dieren, planten, veevoer en voeding (Scopaff). Het is goed mogelijk dat de beslissing opnieuw wordt vooruitgeschoven. Ook in maart kwam er geen beslissing, omdat er toen geen meerderheid te vinden was voor het voorstel dat toen op tafel lag.

Nauwelijks meerderheid vóór voorstel

De situatie is nu gecompliceerd doordat de Duitse opstelling aan het draaien is. Aanvankelijk was Duitsland voor toelating, nu lijkt de coalitie van christendemocraten en sociaal-democraten zich onder druk van de SPD tegen het middel te keren. Met Frankrijk als tegenstander ontstaat dan een situatie waarbij nauwelijks een vereiste meerderheid valt te halen. Als de Europese Commissie ziet dat er geen gekwalificeerde meerderheid is, wordt het voorstel waarschijnlijk niet in stemming gebracht. De Franse minister voor gezondheid Marisol Touraine meldde woensdagochtend op de Franse radio dat ‘hernieuwde toelating van glyfosaat geen begaanbare weg’ is.

‘Kankergevaar glyfosaat klein’

De hernieuwde toelating van glyfosaat is een heikele beslissing sinds het middel vorig jaar door het internationaal agentschap voor kankeronderzoek op de lijst van waarschijnlijk kankerverwekkende stoffen werd gezet. Juist begin deze week relativeerde een groep van wetenschappers van de Wereldvoedselorganisatie en de Wereldgezondheidsorganisatie het ‘kankergevaar’ van glyfosaat.

Twijfel over advies wetenschappers

Over de onafhankelijkheid van het laatste advies is twijfel gerezen, nu in internationale media melding wordt gemaakt van persoonlijke belangen van de voorzitter en de vice-voorzitter van de werkgroep, professor Alan Boobis en professor Angelo Moretto. Boobis en Moretto zijn bestuurlijk betrokken bij het International Life Science Institute, dat in 2012 financieel ondersteund is door Monsanto en andere producenten van bestrijdingsmiddelen.

Beheer
WP Admin