Doorgaan naar artikel

‘Hoe zit het met de waardering voor de tuinbouw?’

Het buitenland heeft veel waardering voor de Nederlandse tuinbouw. In Nederland houdt de tuinbouw zich vooral bezig met bijzaken.

Werken in de tuinbouw is een groot voorrecht. De tuinbouw is een essentiële sector in de maatschappij. Immers, mensen kunnen niet zonder voedsel. Het produceren van voedsel is de kernactiviteit van de tuinbouw. Daarbij betrokken zijn heeft grote waarde en maakt je trots.

Wereldwijd is er grote belangstelling voor de manier waarop in Nederland tuinbouw wordt bedreven en de manier waarop de tuinbouw de mens in ruime mate voorziet van voedsel. De Nederlandse kennis is in heel de wereld toonaangevend. Veel tuinbouwbedrijven in andere landen willen de tuinbouwkennis uit Nederland benutten, vinden deze kennis zeer waardevol.

Buitenlandse investeerders

Dat de tuinbouw buiten Nederland veel waardering krijgt, blijkt ook wel uit de grote hoeveelheid buitenlandse investeerders die grote bedragen overhebben voor Nederlandse tuinbouwbedrijven bij bijvoorbeeld de toeleveranciers.

Veel discussies over bijzaken

Hoe zit het met de waardering in Nederland voor de tuinbouw? De sector werkt zelf hard aan goede pr, maar waardering vanuit de maatschappij is vaak magertjes. In Nederland gaan veel discussies over bijzaken van de tuinbouw, zoals de laatste nanogram gewasbeschermingsmiddelen of administratieve zaken rondom keurmerken.

Verdwijnt de kennis over voedselproductie straks in buitenlandse handen?

Dat is jammer en doet onvoldoende recht aan de inspanning van de hele keten, terwijl het buitenland juist die kernactiviteit waardeert en opkoopt. Hebben we straks alleen nog een sector over die in eigen land bezig is met bijzaken, terwijl de kennis over voedselproductie en toeleveranties in buitenlandse handen verdwijnt?

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jacco van der Wekken

directeur Delphy

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin