Doorgaan naar artikel

‘Hoe verder met aardbeien? Daar heb ik zorgen over’

Jack Hereijgers: “De tijd van de oude gasprijzen gaan we waarschijnlijk niet meer terug krijgen, maar de vraag is wat het gaat worden." - Foto: Joost Stallen

Jack Hereijgers: “De tijd van de oude gasprijzen gaan we waarschijnlijk niet meer terug krijgen, maar de vraag is wat het gaat worden." - Foto: Joost Stallen

Jack Hereijgers in Rijsbergen heeft onder glas de aardbeienrassen Elsanta en Sonsation voor de productie, “en veel moederplanten voor de vermeerdering”, benadrukt hij.

De pluk in Elsanta was midden vorige week (6 juli) net gestart, in Sonsation liep de pluk toen tegen het eind. “De kilo’s vallen voor beiden tegen, en ook de kwaliteit is niet echt geweldig”, aldus Herijgers. Zijn reactie komt niet onverwacht; eerder in deze rubriek gaf hij al aan de huidige rassen niet goed te vinden voor onder glas in de zomer. “Als bedrijf streven we nog steeds naar jaarrondproductie, maar onder glas gaat dat met de rassen moeilijk. Voor de uitstraling van het product is dat uiteindelijk ook niet goed.”

‘Niets toegevoegd’

Financieel gezien doet de zomerproductie het deze keer wel netjes, in vergelijking met een jaar geleden, en al helemaal met het afgelopen voorjaar. “Dat was dramatisch; ik teel al heel lang aardbeien, maar niet eerder voor zulke lage prijzen, en zulke hoge kosten. Het voorjaar van 2022 heeft absoluut niets toegevoegd, eerder het tegendeel.”

De tijd van de oude gasprijzen gaan we waarschijnlijk niet meer terug krijgen, maar de vraag is wat het gaat worden

‘Sector op de fles?’

Verder is het de vraag wat de gasprijs de komende tijd gaat doen. “De tijd van de oude gasprijzen gaan we waarschijnlijk niet meer terug krijgen, maar de vraag is wat het gaat worden. “Als het minder gaat, kun je dat tijdelijk opvangen, maar er zit een keer een eind aan. Dan is het zaak om niet te blijven wachten en maatregelen te nemen. Maar wat dat dan moet worden?”.

Hij vervolgt: “Misschien is ook wel de bedoeling dat de agrarische sector op de fles gaat, als je ziet wat de boeren voor hun kiezen krijgen. Maar ik kijk ook naar wat er aan eten op tafel komt. Dat is afkomstig van diezelfde boeren, daar moet je zuinig op zijn. Met aardbeien kies ik uit een oogpunt van gezondheid ook liever voor Nederlands dan voor buitenlands product.”

Productiepiek vermijden

De voorjaarsteelten op de stellingen liepen vorig week op een eind. Op een deel van de stellingen stonden ook al nieuwe, voorgetrokken planten van het ras Elsanta. “Die staan nu al in bloei, we proberen de productiepiek in september te vermijden.

Even wachten

Hereijgers was vorige week nog niet begonnen met het stekken snijden. “We tellen nu maximaal 12 stekken aan een moederplant. Dat aantal mag nog wat hogere. We wachten liever nog even, tot volgende week maandag of dinsdag (11-12 juli, red.).”

Auteur: Joost Stallen

Beheer
WP Admin