Hobbytuinders gebruiken middelen in waterwingebied

12-05-2017 | Laatste update op 08-06 | |
Hobbytuinders gebruiken middelen in waterwingebied
Hobbytuinders gebruiken middelen in waterwingebied

Bijna de helft van de hobbytuiniers die in een waterwingebied wonen, gebruikt chemische gewasbeschermingsmiddelen. Waterleidingbedrijf Vitens noemt dat zorgelijk, omdat die stoffen in het drinkwater terechtkomen.

“Door af te zien van dit soort middelen, kunnen hobbytuinders helpen bij het beschermen van hun eigen drinkwaterbron”, aldus een woordvoerster vrijdag.

In zo’n beschermd gebied is het bijvoorbeeld verboden om afvalwater te lozen. Auto’s mogen er niet worden gewassen en ook olie verversen mag niet in deze beschermde gebieden. Vitens roept tuiniers op om ook het gebruik van bestrijdingsmiddelen zoveel mogelijk te beperken. Het gaat vooral om onkruidverdelgers en bestrijdingsmiddelen tegen dierenplagen.

Regionale verschillen

Uit onderzoek van Kantar Public in opdracht van Vitens blijkt dat er regionale verschillen zijn. Zo gaat het in Gelderland om 44% van de tuinbezitters en in Overijssel gebruikt 48% chemische bestrijdingsmiddelen. Flevoland is met 58% koploper. Het onderzoek werd eind maart gehouden onder ruim duizend tuinbezitters.

Afgelopen najaar werd al bekend dat veel Nederlanders überhaupt niet weten wat een grondwaterbeschermingsgebied inhoudt, zelfs niet als ze er zelf wonen. Ze kunnen daar gemakkelijk achterkomen via de website beschermjedrinkwater.nl.

ANP Algemeen Nederlands Persbureau


Beheer