Doorgaan naar artikel

Hitteschade in fruit, RedStar doorstaat records VK

Fruitschade komt naar voren na de temperatuurpiek dinsdag 19 juli. De wind lijkt ergere schade voorkomen te hebben.

In Nederland en België is er schade aan het fruitgewas, blijkt uit een rondgang. Ouder of minder gewas in rode bessen heeft verbrandingsverschijnselen. Jong gewas kwam er makkelijker doorheen, mits het beschermd was met gekrijte kappen. De schade is niet vergelijkbaar met 2019, dus beperkter, laat een bessenteler weten.

In hardfruit wordt de laatste dagen meer schade in appels gemeld, weet René Bal, adviseur bij Delphy. “Er was dinsdag wind, dat heeft voor veel percelen wel voorkomen dat grote schade ontstond, bij percelen in de luwte is de schade wel groter.”

Het lijkt erop dat beschadigde vruchten een oranjeverkleuring hebben met structuurschade onder de schil. Dat kan de bewaarbaarheid gaan beïnvloeden. Bal was betrokken bij een proef met beregenen via verneveling in een boomgaard in Zeeland. In verband met waterkrapte in Zeeland kan het een interessante waterbesparende optie zijn voor telers. De eerste proef lijkt geslaagd met minder schade, maar daarvoor zijn nog meer metingen nodig.

Merkbare schade

België meldt ook schade aan meerdere gewassen. Het Proefcentrum Fruitteelt (pcfruit vzw) in Sint-Truiden constateert dat. “Ja, er is sinds 19 juli schade merkbaar op appel, peer, rode bes, bramen en aardbei. Op kleinfruit hangt dat natuurlijk sterk af van of het fruit onder bescherming staat en of deze plastic gewit is, of gelucht werd. Bij appel en peer is schade rasafhankelijk en hangt het sterk af van de werkelijke blootstelling van de vruchten. Staan bomen aan de kantrij, zijn het jonge bomen”, zegt directeur Dany Bylemans van PCFruit.

RedStar: Gewas staat sterk

In het Verenigd Koninkrijk werden record temperaturen gemeten. Voor het eerst schoot de temperatuur door de grens van 40 graden Celsius in het binnenland. De National Farmers Union heeft geen berichten van schade aan gewassen in bijvoorbeeld zachtfruit. Toch is het zeer waarschijnlijk dat telers schade hebben.

Bij het Nederlandse tomatenbedrijf RedStar in het Oosten van de Engelse graafschap Kent staan de planten er na twee dagen sterk bij. Het gewas heeft het goed doorstaan, laat het tomatenbedrijf weten. Het gewas had het zwaar, net als het personeel. “Bij Packaging is de ochtendploeg iets eerder gestopt: daar was het schema op aangepast en werd rekening mee gehouden. De middagploeg is met extra pauzes, extra water en andere verfrissingen (ijsjes) de dag goed doorgekomen. Op de tuinen zijn de werktijden ingekort en zijn er extra pauzes ingelast. Ook was er overal extra water en zonnebrand aanwezig, en ijsjes.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin