Doorgaan naar artikel

Hitteharde appel- en perenrassen ook voor mild klimaat

Rassen die ontwikkeld worden voor klimaatverandering presteren goed in hete en milde klimaatzones en zijn daarmee zeer kansrijk.

Dat zegt Katelyn Jones, directeur van BayWa Produce, een grote Duitse speler op de internationale appelmarkt. BayWa’s dochter T&G Global uit Nieuw-Zeeland ontwikkelt hittebestendige appel- en perenrassen in het Hot Climate Programme. Dat leidde al tot succesvolle teeltproeven in Spanje. Voor het ras met de benaming HOT84A1 is al plantmateriaal beschikbaar en is de weg naar de markt niet lang. Behalve teelttests doorstond het ras ook consumentenpanels. Het ras was al in 2007 geselecteerd vanwege de textuur, smaak en houdbaarheid. De plukdatum in Spanje is twee weken vroeger dan Fuji.

Het ras HOT84A1 houdt het uit bij temperaturen van 45 graden, maar dus ook bij mildere klimaten. “Wat me verraste is hoe groot het potentieel is van deze variëteiten. Je zou denken dat ze alleen geschikt zijn voor hete klimaten, maar testresultaten van partners uit verschillende regionen zijn echt fantastisch.”

Hogere packout

Het programma Hot Climate Programme startte al in 2002 en is een internationale samenwerking tussen onderzoekscentrum Plant & Food Research uit Nieuw-Zeeland en het Institute for Agri Food Research and Technology in Spanje, maar heeft al meer dan 30 internationale partners uit het Noordelijk en Zuidelijk Halfrond. Het programma leidt niet alleen tot robuustere rassen, maar werkt ook aan een hogere packout (percentage klasse 1) en gunstiger oogstdatum voor verschillende regio’s. Ook deze zaken betekenen winst voor telers in gebieden met steeds extremere weersituaties.

Jones werd geïnterviewd voor het Fruit Logistica Trend Report 2023 dat ook inging op klimaatverandering.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin