Doorgaan naar artikel

Hitte kost tot 20% van de oogst zachtruit

De zachtfruitsector schat na crisisoverleg dat de hitte een uitval veroorzaakt van 15% tot 20% en vraagt om steun van supermarkten.

Bij een bijeenkomst op dinsdag 30 juli waren The Greenery, Zaltbommel, FruitMasters, NFO-productgroepleden en individuele telers betrokken. Zij komen samen tot de conclusie dat het gewasherstel sinds dit weekend is ingetreden. Hogere schadepercentages zoals die eerder in de week de ronde deden, kunnen op individuele percelen optreden, maar over het algemeen herstelt het gewas goed. Dat zegt René Simons, 1 van de initiatiefnemers van het crisisoverleg dinsdag. Hij is NFO-bestuurder en voorzitter van Veiling Zaltbommel. “Voor de hele houtig kleinfruitsector schatten we de schade op 15% tot 20%. Bij de kersen is de oogst grotendeels achter de rug, bij pruimen is ook al veel geplukt. De dip zit nu vooral in de frambozen en bramen. Voor de herfstframbozen is de bloei nog niet geweest, dus daar ziet het gewas er nog goed uit. Bij rode bessen is er verbranding in de kop. Telers plukken nu voor bewaring en selecteren product uit. Wat er overschiet wordt vers weggezet. De verbrande vruchten verdrogen en vallen vanzelf af.”

Zonnebrand in pruimen - Foto: Vidiphoto

Zonnebrand in pruimen – Foto: Vidiphoto

Steun voor Nederlands product

Voor telers valt de directe schade misschien mee, de arbeidskosten lopen wel hard op. “Er is een paar dagen gestoken in het plukken van verbrande vruchten. Op de markt is het misschien business as usual, maar de arbeidskosten drukken wel op de bedrijven. We hopen dat Nederlandse retail er dan ook voor kiest om Nederlands product op te nemen in de schappen. Ik begrijp niet dat er nu nog steeds import in de schappen ligt, terwijl onze telers er alles aan doen om product onder lastige omstandigheden zo goed mogelijk op de markt te krijgen.”

Zonnebrand in bramen. - Foto: G&F

Zonnebrand in bramen. – Foto: G&F

Prijs loopt op voor enkele producten

Simons zat woensdagmorgen op de veiling in Zaltbommel. De prijzen voor blauwe bessen lopen snel op naar € 1,20 per 125 gram door teeltproblemen in Polen. Bij rode bessen is de prijs langzaam iets aan het oplopen. Voor frambozen en bramen loopt de prijs niet meer op.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin