Doorgaan naar artikel

‘Historisch hoge peenprijzen’

Half maart heeft Wijnand Eendhuizen al zijn peen nog in de bewaring zitten . Archieffoto: Lex Salveda premium

Half maart heeft Wijnand Eendhuizen al zijn peen nog in de bewaring zitten . Archieffoto: Lex Salveda

Wijnand Eendhuizen van Eendhuizen Akkerbouw heeft in het Noord-Groningse Garsthuizen een akkerbouwbedrijf met de focus op pootaardappelen. Daarnaast teelt hij uien, suikerbieten, graan en B-peen.

Het bedrijf heeft 145 hectare in eigendom en huurt nog jaarlijks 50 hectare. De teelt van peen betreft circa 15 hectare, in een rotatie van 1:10. “Op eigen grond halen we dat niet helemaal, dus dan huren we er grond bij. Wij telen al 25 jaar peen, dus een rotatie van 1:6 is op eigen grond is niet toekomstbestendig”, aldus Eendhuizen op 14 maart.

Contract en pool

Half maart heeft de Groninger al zijn peen nog in de bewaring zitten. “Een deel van onze peen hebben we op contract voor Albert Heijn. Die leveren we april/mei/juni. Het grootste deel zit in de pool van Dutch Carrot Group en de poolbeheerder bepaalt wanneer het moment daar is om te verkopen. Desondanks volg ik de markt wel en op dit moment is het echt te gek. Ik denk dat het om historisch hoge prijzen gaat, van ruim 60 cent per kilo. Natuurlijk gaat dat een keer weer zakken.”

Volop vraag

De oorzaak van die uitstekende prijzen zit deels in het voorgaande matige peenseizoen dat veel geld kostte. “Daardoor is er ruim 10% minder gezaaid. Dat gekoppeld aan het extreem droge teeltseizoen in Europa maakt dat de vraag nu het aanbod ruim overstijgt. Nederland is op de internationale peenmarkt een gatenvuller, momenteel is er volop vraag uit Duitsland, Frankrijk, België, Polen en Tsjechië.”

Deels Dailyance

Het zaaien voor het nieuwe seizoen staat voor half mei op de rol. “We telen Nerac, maar ook Dailyance. Dailyance telen we vanwege de goede bewaarbaarheid, de mindere kwaliteitsproblemen als het om bewaarvlekken gaat en ook de kleur is mooier. Je geeft bij dat ras wel toe op de productie.” Het betreffende perceel is in januari geploegd, de voorvrucht is tarwe. “Vorig najaar is daar nog protamylasse op gekomen, dat is een restproduct van de Avebe. Daar zit vooral kalium in en dat is gunstig voor een kali-minnend gewas als peen. Het scheelt in de hoeveelheid kunstmest en – ook niet onbelangrijk – in de kosten.” Kort voor het zaaien trekt Eendhuizen de ruggen.

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Delen

Wijnand Eendhuizen
Wijnand Eendhuizen

Akkerbouwer in het Noord-Groningse Garsthuizen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin