Doorgaan naar artikel

‘Hij blijft doorzetten en stapelen’

Paprika. - Foto: Groenten & Fruit. premium

Paprika. - Foto: Groenten & Fruit.

Het is bij paprikateler Marcel de Koning in Nootdorp heel rustig met oogsten, net als bij andere collega’s.

Twee weken donker weer in de periode dat het gewas moest zetten, worden nu zichtbaar in een lage productie. “Je doet er niets aan. Keessie is daarbij nog iets gevoeliger dan andere rassen.” Qua sortering zijn de vruchten niet echt grof, gemiddeld 170 gram. “Dat weet je als je niet gedund hebt. Het is geen Maranello.” Zoals het er nu uitziet, zal het eerstvolgende zetsel wel grof worden.

Stapelen

De verwachting is dat net na Pasen de productie weer echt op gang gaat komen. “En qua zetting zitten er nu zes aan een stengel. En hij blijft gewoon doorzetten en stapelen. Als we eenmaal weer gaan snijden, dan blijven we dus ook snijden. Maar eerst moeten we dit productiegat door weten te komen.” De lagere arbeidsbehoefte voor de oogst wordt nu benut om flink te toppen. “Daar hadden we iets achterstand mee opgelopen.”

Opvallend is dat er niet of nauwelijks bonte vruchten te zien zijn. “Het is of groen, of rood. Bont heb je niet. Dat was vanaf de eerste paprika’s al zo. Hij kleurt van binnen naar buiten.”

Snelheid maken

Na een voornacht van 17,5 graden gaat de nanacht naar 19 graden. Bij een lichtsom van meer dan 1.400 Joules gaat die nanacht zelf naar 19,5 graden toe. Voor zonsopkomst wordt de dagtemperatuur van 21 graden bereikt. Het luchten begint bij 23 graden, en eindigt op 27 graden. “We willen heel veel snelheid maken op de dag. De kop is daar zwaar genoeg voor. Je moet het gewas toch een beetje temmen. Als de kop minder zwaar wordt, gaan we wel weer terug in temperatuur.”

Niet verwennen

Het scherm loopt niet snel meer dicht. Met buitentemperaturen die per nacht kunnen wisselen, varieert ook het tijdstip van het doek sluiten. “Het is iedere dag weer zoeken hoe het moet. De ene nacht gaat het om 9.00 uur al dicht bij 7 graden buiten. Een andere nacht is het om half twaalf nog steeds 10 graden. Dan gaat het scherm pas in de tweede helft van de nacht dicht.”

Er zit nog genoeg vocht in de lucht. “Het is heel raar weer. Soms is het 20 graden, en heb je nog steeds een VD van 8 of 9 in de kas. De dakberegening wordt daardoor nog weinig ingezet. “Je wilt de plant nog niet te veel verwennen.”

Veel groei

De voedingsgift zit nu op 3 EC, met een lichtverlaging van 0,3 punt. Een week eerder werd nog 3,2 EC meegegeven. “Het gewas had toen een hoop groei, en had daardoor ook veel eten nodig. Doordat het gewas iets te weinig belast stond, was het iets uit balans, en wilde het er vandoor gaan. Dus moest je zorgen dat het weer wat rustiger werd.”

Trips

Bij de plagen is het nog erg moeilijk om de trips goed onder controle te houden. “We hebben twee keer Nocturn gespoten, en hadden verwacht dat de trips daarmee wel dood zou zijn. Maar het resultaat viel tegen. De trips lijkt er immuun tegen te worden.” Inmiddels komt de Koning wel jonge Orius tegen.

Auteur: Peter Visser.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin