‘Hightech zaadvak als grote boze wolf’

29-11-2018 | Laatste update op 29-08 | |
van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
Het moderne zaadvak maakt gebruik van allerhande wetenschappelijke technieken, zoals DNA-sequencing. - Foto: Ton van der Scheer
Het moderne zaadvak maakt gebruik van allerhande wetenschappelijke technieken, zoals DNA-sequencing. - Foto: Ton van der Scheer

Hightech wetenschap is een rijdende trein, die zich door publieke opinie nauwelijks laat afremmen. Ook al wordt er nu en dan een zaadreus van zijn patent beroofd.

2 berichten van de laatste weken.

  1. De broccoli met de lange steel van (voorheen Monsanto nu) Bayer krijgt toch geen patent, want was toch gewoon het resultaat van klassieke veredeling.
  2. Een Chinese wetenschapper heeft met Crispr-Cas9 een baby geboren laten worden die door een veranderd genenpakket niet vatbaar is voor het hiv-virus.

Zaadreuzen spelen de vermoorde onschuld.

Monsanto legt alsnog het loodje

In beide gevallen krijgt de grote boze wolf het deksel op de neus. In het eerste geval is Monsanto de grote boze wolf die met zijn buik vol geitjes alsnog het loodje legt. Zaadreuzen aller landen kunnen hier lessen uit trekken. Die hangen in dit debat graag de vermoorde onschuld uit: wij besteden miljoenen en miljoenen aan onderzoek. Kunnen we dat wel blijven doen als we niet met patenten de resultaten van dat onderzoek kunnen beschermen?

Het heeft even geduurd. Maar na een breed protest tegen patentering van natuur en daardoor gijzeling van biodiversiteit en na heel lang procederen, is de wetgeving aangepast en heeft een techgigant als Monsanto toch mooi het nakijken.

Crispr-Cas9 toegepast op mensen

Grote boze wolf nummer 2 is China. Daar mag van alles wat op het zelfbenoemd weldenkend continent Europa niet zomaar mag. Zoals Crispr-Cas9, dat eerder dit jaar in de EU onder de zeer voorzichtige wetten en regels voor genetische manipulatie kwam te vallen. Maar wetenschapper He Jiankui heeft de grens bereikt van wat zelfs in China (of in Amerika) als oké wordt beschouwd. Ook zonder het inbouwen van een soortvreemd gen, is het sleutelen aan het menselijk DNA een stapje te ver.

Vooruitgang met horten en stoten

Vooruitgang gaat met horten en stoten. Deze 2 berichten lijken me de horten. De publieke opinie is momenteel nogal in de ban van vroeger toen alles beter en gezelliger was. Daar horen geen almachtige multinationale technologiebedrijven bij. En ook geen onnatuurlijk gesleutel aan het door God gegeven leven.

Maar van een trendbreuk zal het niet komen. Wetenschappers gaan sowieso door met ons allen op te stoten in de vaart der volkeren. Of we nu willen of niet. En of we nu begrijpen wat we misschien eigenlijk zouden moeten willen of niet. En of we überhaupt wel weten wat er te willen valt over wat er nou allemaal voor onbegrijpelijks en daardoor meestal weinig mediagenieks gebeurt achter de veilig gesloten deuren van de meeste laboratoria.

Meer over


Beheer