Doorgaan naar artikel

Hevige regen vertraagt vollegrondsseizoen Spanje

De grote hoeveelheden regen van afgelopen weekend en deze week hebben direct effect op de productie van broccoli en sla in Campo de Cartagena (Murcia, Spanje).

In de nacht van vrijdag 14 op zaterdag 15 september viel tot 50 millimeter regen in de tuinbouwgemeenten Torre Pacheco, Cartagena, Aguilas en Mazarron. Dit leidde tot veel wateroverlast op de tuinbouwbedrijven.

Door de modder is het onmogelijk het veld op te gaan om te planten. Daardoor zal de start van het seizoen op zijn minst met een week worden vertraagd, zegt voorzitter Miguel Padilla van telersorganisatie Coag in La Verdad de Murcia. Dit zal vooral effect hebben op de productie van broccoli en ijsbergsla.

Minder irrigeren

De meteorologische dienst Aemet voorspelt voor deze week nog meer hevige regenbuien. Bij aanhoudende regen zullen de vollegrondsteelten van paprika (voor poederproductie), tafeldruiven en wijndruiven schade oplopen door bederf, verwacht Padilla. Voordeel van de regen is dat in de komende periode telers minder zullen irrigeren in de vollegrondsgroenten, zodat water in de spaarbekkens wordt gespaard. De buien hadden weinig effect op de vulling van de spaarbekkens omdat ze te lokaal en te hevig waren.

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin