Doorgaan naar artikel

‘Het ziet er goed uit voor de voorjaarsteelt’

Het zijn rustige tijden bij Jack Hereijgers in Zundert. De aardbeienteler oogstte rond 20 november de laatste aardbeien van zijn najaarsteelt onder glas. Dat was fors eerder dan gebruikelijk. “Normaal oogsten we door tot in december.”

Door het warme weer in met name september ging de gewasontwikkeling echter sneller en was de oogst eerder ten einde. Hereijgers: “De snelle gewasontwikkeling kostte ook kilo’s. Ik schat dat we 20 tot 25% minder hebben geoogst dan in een ‘normale’ najaarsteelt. Gelukkig was de middenprijs ook iets hoger dan gebruikelijk.”

Koude-uren

Op dit moment staat de kas van Hereijgers vol met een doorteelt Elsanta. Hier stookte hij door tot 1 januari. “We hielden de kastemperatuur tot die tijd op 8 tot 12 graden Celsius. Sinds 1 januari houden we de kas alleen vorstvrij, om het gewas voldoende koude-uren te geven. Dat is noodzakelijk om straks een goede strekking te krijgen. De planten hebben minimaal 400 tot 500 koude-uren nodig. Door de kou van de afgelopen weken hebben ze er inmiddels al zo’n 400 te pakken. Het duurt nog een week of 4 voordat we gaan stoken, dus met een beetje geluk hebben ze dan toch wel 600 koude-uren gehad. Dat belooft veel goeds voor de strekking van het gewas”, zegt hij op 22 januari.

De precieze temperatuur hangt af van de hoeveelheid licht

Kou op juiste moment

Tussen 10 en 15 februari wordt de temperatuur in de kas weer opgeschroefd, naar 14 tot 18 graden Celsius. “De precieze temperatuur hangt af van de hoeveelheid licht. De gasprijs is op dit moment redelijk; daar kun je wel voor telen. We hopen dan begin april in productie te zijn.”

Het gewas staat er volgens Hereijgers ook goed bij; de knophoogte komt uit tussen de 10 en 12 millimeter. “En precies toen deze hoogte was bereikt, kregen we een koudegolf. Hierdoor ging de plant echt goed in rust, wat de strekking in het voorjaar makkelijker maakt. De kou kwam dus precies op het juiste moment. Al met al ziet het er op dit moment goed uit voor de voorjaarsteelt.”

Minder zomerteelt onder glas

Hereijgers heeft inmiddels ook besloten dat hij de zomerteelt onder glas dit jaar beperkt tot een derde van het eerdere areaal. “De afgelopen zomers hadden we regelmatig te maken met hittegolven; daar kunnen aardbeien onder glas niet goed tegen. Om die reden brengen we de glasteelt in de zomer terug en trekken we de stellingteelt langer door. Die teelt is toch wat zekerder dan de glasteelt; de kwaliteit blijft ook in warme perioden goed op peil. Normaal stopten we medio april met planten op de stellingen, dit jaar gaan we door tot begin mei. Dan kunnen we oogsten tot augustus. Hierdoor zal onze zomerproductie gemiddeld op hetzelfde niveau blijven, alleen in een ander teeltsysteem.”

Auteur: Ank van Lier

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jack Hereijgers

aardbeiteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin