Doorgaan naar artikel

‘Het was een wisselende partij peen’

De rooiomstandigheden op de zavelgrond waren bij Jennifer Dieleman goed, er zat wel redelijk wat tarra tussen de wortels - Foto: Mark Pasveer. premium

De rooiomstandigheden op de zavelgrond waren bij Jennifer Dieleman goed, er zat wel redelijk wat tarra tussen de wortels - Foto: Mark Pasveer.

De peen die Jennifer en haar broer Kevin Dieleman in het Zeeuwse Hoek zaaide voor de bewaring, ging begin november af land over de stortbak en meteen naar de afnemer.

“Uiteindelijk bepaalt onze afnemer wat er met onze peen gebeurt. De marktomstandigheden spelen daarbij ook een rol”, geeft Jennifer op 20 december aan. Het tijdstip van begin november werd enerzijds gekozen om voldoende kilo’s te halen. Anderzijds had de afnemer ze toen nodig voor directe verkoop.

Wisselende partij peen

De rooiomstandigheden op de zavelgrond waren goed, er zat wel redelijk wat tarra tussen de wortels. Ook was de productie wat lager dan normaal gesproken. “De opkomst was al wat minder uniform en door de droogte zijn die verschillen gebleven. Dat zie je in de lengte en de dikte van de gerooide wortels ook weer terug. Nadat het begin september is gaan regenen, zijn ze wel nog goed gaan uitdikken en herstelde het loof ook weer. De kwaliteit was ook goed, er zaten geen beschadigingen in van de wortelvlieg of aantasting door schimmels. Maar uiteindelijk was het wel een wat wisselende partij wortels.”

Plannen voor 2023 liggen nog niet vast

Het peenperceel werd geploegd waarna er wintertarwe gezaaid is. De plannen voor komend jaar liggen nog niet helemaal vast. “Het kan zijn dat we opnieuw alleen maar bewaarpeen zaaien, maar het kan ook zijn dat we weer zomerpeen zaaien. We moeten dat in overleg met onze afnemer nog bekijken.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin