Doorgaan naar artikel

‘Het was een prachtig seizoen’

Maarten van Hoof in Olland is dik tevreden over het afgelopen aspergeseizoen. “Het seizoen is onder onze mini-tunnels vroeg begonnen en verliep daarna heel geleidelijk. Er zijn nauwelijks pieken in de aanvoer geweest en de prijs is nooit echt onderuit gegaan.”

Ten opzichte van vorig jaar haalde Van Hoof meer productie en ook de middenprijs komt wat hoger uit. “Het was een prachtig seizoen.” Dat geldt tevens voor de kwaliteit.Mensen verzadigd

In de asperge onder mini-tunnels stopte Van Hoof in de week voor Pinksteren met oogsten. “We hadden de kilo’s en de verwachting was dat de prijs na Pinksteren wel wat zou dalen. Dat bleek ook het geval te zijn.” In de niet vervroegde percelen oogst hij tot aan het ‘heilige moment’: 24 juni. “Langer doorgaan heeft ook geen zin, je merkt het aan de vraag, de mensen zijn verzadigd als het om asperge gaat en in de horeca wordt de menukaart veranderd.”

Na het stoppen met oogsten ploegt Van Hoof de ruggen een beetje af. Verder dient hij zwavelzure ammoniak toe, op basis van een grondmonster. “Het gehalte aan zwavel is niet toereikend.” De monsters werden twee weken voor het einde van de oogst genomen.Aanpak aspergekever

Een paar weken geleden viel in Olland een hoosbui. “Dan valt er veel ineens, maar dat pakt niet zo goed aan. Als het nodig is kunnen we zelf beregenen en op de percelen met druppelslangen gaat dat vanzelf.” De nieuwe aanplant kan binnenkort de eerste behandeling tegen aspergekever verwachten. “Dat doen we op basis van wat er zit. Het ene jaar zijn bespuitingen nauwelijks nodig, het andere jaar weet je niet waar ze vandaan komen. Mogelijk dat door de zachte winter en het vroege voorjaar de insectendruk dit jaar hoger is.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin