Doorgaan naar artikel

Het valt mee met de wietschuren

Lege stallen en schuren van boeren zijn gewild bij criminelen voor de wietteelt of xtc-productie. Boeren zouden veelvuldig benaderd worden. Wat is er precies aan de hand?

NRC meldde maandag dat boeren in Noord-Brabant vaak benaderd worden door criminelen die hun lege bedrijfsgebouwen willen huren voor wiet of xtc. Acht op de 10 boeren met lege stallen of schuren zou wel eens gevraagd zijn door criminelen.

‘Boeren ontvangen brieven, telefoontjes of bezoek’

Koen van Tankeren is woordvoerder van Taskforce Brabant Zeeland: “Het is een ervaringscijfer. De gemeente Hilvarenbeek heeft dit voorjaar een flink aantal boeren binnen de gemeentegrenzen benaderd over dit onderwerp. Uit het respons bleek dat circa 80% eens benaderd is door criminelen. Boeren ontvangen brieven, telefoontjes of bezoek.”

Van stad naar het buitengebied

Van Tankeren zegt dat criminelen zich niet alleen op het Brabantse platteland nestelen. “Ook in België, Gelderland en andere oostelijke regio’s in Nederland speelt deze problematiek.” Volgens Van Tankeren is de Taskforce – met 80 gemeenten, politie, het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst – zeer succesvol in het bestrijden van drugscriminaliteit in de steden. “Er vindt een verschuiving plaats van de stad naar het buitengebied. De leegstaande bedrijfsgebouwen bieden ook de mogelijkheid voor criminelen om grootschalige wietteelten op te zetten. Daarbij zijn ze meer anoniem in het buitengebied.”

‘Berichtgeving opgeklopt’

Eric Passchier is woordvoerder bij de politie Zeeland-West Brabant. Hij noemt de berichtgeving van NRC ‘opgeklopt’. “In april hebben een aantal boeren in de regio een brief ontvangen met de vraag of de boer geïnteresseerd was in wietplanten in een van hun schuren. Toen hebben we diverse meldingen gehad waarop de politie een onderzoek is gestart. Dat leverde niets op. Sindsdien heeft de politie ook geen meldingen meer ontvangen.”

Een woordvoerder van de ZLTO laat eveneens weten geen meldingen te hebben ontvangen van leden over dit onderwerp.

De Brabantse gemeente Hilvarenbeek zegt geen concrete cijfers te hebben. De gemeente werkt aan een pilot om leegstaande agrarische bedrijfsgebouwen versneld een nieuwe bestemming te geven. De gemeente telde in 2014 80 leegstaande stallen en schuren.

Boerderij wil graag een aantal boeren spreken die met bovenstaande te maken hebben gehad. Dit kan via telnr. (0314) 34 94 46 of mailen naar Esther.de.Snoo@reedbusiness.nl. Dit kan anoniem.

Niet alleen in schuren, ook tussen de  mais wordt veelvuldig hennep aangetroffen, zoals hier in Limburg.
Foto: Politie

Share this

Afbeelding
Esther de Snoo

redacteur ondernemen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin