‘Het Totaal Tuinen’

09-05-2017 | Laatste update op 25-07 | |
De Bakker
Roel De Bakker tomatenteler
Foto: ANP
Foto: ANP

Dat ondernemen topsport is, weten we al langer. Maar hoe wil je die topsport bedrijven?

Ik heb onlangs de biografie van de ’s Neerlands grootste voetballer, Hendrik Johannes Cruijff, gelezen. De uitvinder van ‘het Totaal Voetbal’. Al lezend kreeg ik steeds meer waardering voor zijn uitleg. Simpel, erg betrokken, recht door zee en zeer doeltreffend! Vaak botste hij met autoriteiten, want hij had hoe dan ook altijd gelijk.

Carrière

Als speler startte hij vanuit de jeugd bij Ajax. Deze club stond mede door Cruijff bekend om kwaliteitsvoetbal. Hij won vele prijzen en verwierf status in heel de wereld. Na vele jaren in Spanje en door een conflict bij Ajax sloot hij zijn carrière af bij Feyenoord, de club van het werkvoetbal. Die werd door de kwaliteit en het leiderschap van Cruijff kampioen in 1884.

Cruiff voetbalde jaren in Amerika en leerde daar het sociale aspect binnen het voetbal kennen. Daar kwam later de Johan Cruijff Foundation uit voort. Als laatste huzarenstukje tilde hij Barcelona als trainer naar een hoger niveau en won de welbekende Europacup 1 met hulp van de gouden treffer van Koeman. Alles bij elkaar opgeteld een hele mooie status en gouden herinneringen.

Hoor je als ondernemer je visie te bepalen of uit te stippelen?

Eigen beleving en plezier

Even terug naar de realiteit. Laatst vroeg iemand me: “waar sta jij over vijf jaar als ondernemer? Hoe zie jij de toekomst?”. Hoor je als ondernemer je visie te bepalen of uit te stippelen? Na het boek over Cruijff ben ik me er steeds bewuster van dat het vooral om je eigen beleving en het plezier in ondernemen gaat! Om de kwaliteit van je onderneming, het eindproduct, de relatie met de mensen waarmee je mag werken en de sociale verbondenheid met de maatschappij, je omgeving en vooral ook de binding en lessen met de jeugd, want de jeugd heeft de toekomst. Als je alles op een rijtje hebt, komt het financieel uiteindelijk ook wel goed, wat overigens op de laatste plaats kwam bij Cruijff.

Ik zie vooral toekomst in ‘het Totaal Tuinen’

Simpel tuinen

Ik zie, met een Cruijffiaanse uitspraak, vooral toekomst in ‘het Totaal Tuinen’. Tuinen is simpel, het moeilijkste wat er echter is, is simpel tuinen! Tuinen is een spel van fouten, wie de minste fouten maakt, wint. Als ik de hele tuin moet verdedigen ben ik de slechtste. Als ik dit stukje moet verdedigen, ben ik de beste. Alles heeft te maken met meters, meer niet! Enz. enz. enz. Snappen jullie het nog? Trek dan zelf je conclusie. “Elk nadeel heb zijn voordeel”, aldus de meester.

Meer over


Beheer