Doorgaan naar artikel

‘Het telt niet aan met die hoeveelheid natuurlijke koude’

“De eerste ronde zit er bijna op”, meldt Niek Gielens van Niek Gielens Rabarber in Venray-Heide (L.) half december.

Op zaterdag 19 oktober werd de eerste vervroegde rabarber in een oude kippenstal ingezet. “Vier weken geleden zijn we gestart met de oogst, over twee dagen oogsten we daar de laatste. In begin was de prijsvorming wel goed, maar zo rond Black Friday zakte het weg, maar dat zal toeval zijn. Ik heb het er met mijn afnemer nog over gehad, maar die heeft ook geen verklaring voor de tegenvallende vraag, want het aanbod was helemaal niet zo groot.”

Nawerking droge zomer

Ook de productie viel wat tegen. “Ik schat dat we op 60 tot 70% zitten van wat normaal is bij vervroegde rabarber. De verklaring daarvoor is denk ik toch nog de nawerking van de warme, droge zomer. Verder zijn het 3-jarige pollen, dat speelt ook een rol.” Kwalitatief waren er geen klachten. “Nee, we hebben eigenlijk alleen maar positieve reacties gehad.”

Weinig natuurlijke koude

De pollen voor de tweede ronde werden begin december toch maar gerooid en in de koeling met verneveling gezet bij -1 tot -2 graden. “Tijdens die paar dagen met nachtvorsten telden de koude-eenheden nog aan, maar tot nu toe valt de hoeveelheid natuurlijke koude nog steeds tegen. Ik zal eens even op mijn briefje kijken … Tot en met vandaag zitten we op 186 punten, maar voor de pollen moet dat dus 360 tot 380 worden”, aldus Gielens op 16 december. “Daarom hebben we besloten ze te rooien en in de koelcel te zetten, dan krijgen ze 9 koude-eenheden per dag. Op die manier zijn we aan het begin van het nieuwe jaar toch nog ver genoeg om ze begin januari in te zetten. Dan zitten we begin februari weer aan de oogst.” In het begin van de vervroegingsperiode staat de thermostaat van de kachel dan op 16 graden. Dat gaat in twee weken naar 12 tot 13 graden en dat blijft zo tot einde oogst.

Derde ronde inzetten

De derde ronde komt in de ruimte waar de eerste ronde dan uit verwijderd is. “Dat leegruimen doen we tussen Kerstmis en Nieuwjaar denk ik, daar hebben we dan mooi de tijd voor, voordat we de tweede ronde gaan inzetten. De derde ronde moet het hebben van natuurlijke koude, ik verwacht dat het eind januari toch wel zover zal zijn. Dan moeten ze ook wel ingezet worden, anders zitten we met de oogst voor een deel al in de periode dat de vervroegde rabarber uit tunnels op de markt komt. Dan moeten we onze vervroegde rabarber natuurlijk al wel weg hebben.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Niek Gielens

rabarberteler in Venray-Heide

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin