Het succes van een kerstpakket

24-12-2013 | Laatste update op 09-11 | |
met Arbeidsmigranten
Het succes van een kerstpakket

Jelle Strijbis is glastuinder in Maasdijk. Op zijn sierteeltbedrijf SV.CO werken 45 mensen vast in dienst en werken daarnaast ongeveer 25 arbeidsmigranten. Rond de kerstperiode zijn dat er vaak wat meer.

“In de kerstperiode overladen wij onze planten met sneeuw en glitters en proberen we onze producten zo ‘kerst’ mogelijk te maken. Toch is dit niet het enige waaraan je merkt dat het kerst is, ook op de werkvloer hangt een kerstsfeer. Uiteraard organiseren we elk jaar een kerstborrel voor alle medewerkers. Daarin blikken we terug op het afgelopen jaar en bespreken we vast de highlights van het komende jaar. Het valt me daarbij op dat onze Poolse medewerkers ontzettend gecharmeerd zijn van het feit dat we ze elk jaar een kerstpakket geven. Het is geweldig om te zien dat ze dan in het nieuwe jaar ook altijd iets vanuit Polen voor ons meenemen. In onze kas is het vanzelfsprekend, maar ik zou elke tuinder willen adviseren om zowel je vaste als flexibele medewerkers hetzelfde kerstpakket te geven.

Familie staat voorop

Ik denk dat wij in Nederland kerst ongeveer op dezelfde manier vieren als in Polen. Ook daar wordt veel waarde gehecht aan tijd doorbrengen met de familie en gezellig met elkaar eten en drinken. Er blijven altijd een aantal medewerkers in Nederland om rond de kerstdagen te werken en het is goed om te zien dat zij elkaar dan opzoeken tijdens de kerst. Zowel Nederlanders als Polen willen het vooral samen gezellig maken tijdens de kerstdagen.

Eindejaarsgesprekken

Iets wat me ontzettend opvalt, is de waardering voor de eindejaarsgesprekken. Uiteraard zijn deze eindejaarsgesprekken ook onderdeel van de kerstperiode en wij merken dat, waar onze Nederlandse medewerkers hier niet altijd op zitten te wachten, onze Poolse medewerkers dit bijzonder belangrijk vinden. Het feit dat er een evaluatie van hun werk plaatsvindt en ze verteld wordt wat er goed gaat en wat er beter kan, zorgt ervoor dat ze zich een volwaardige medewerker voelen. Dit creëert extra loyaliteit op de werkvloer en ik denk dat het erg belangrijk is dat alle tuinders zo een evaluatiemoment voor arbeidsmigranten inbouwen aan het einde van het jaar.

Top 1000 is taboe

Ik sluit deze eerste blog graag af met een laatste tip voor een vrolijke kerst in de kas: draai geen top 1000 aller tijden. De meeste Poolse medewerkers hebben een grondige hekel aan liedjes van vroeger, dat vinden ze maar ouderwets. Slam FM is dan een betere optie. Ik hoop met deze blog een inkijkje te hebben gegeven in hoe kerst in onze kas gevierd wordt en ik wens alle lezers van Groenten & Fruit Actueel en hun medewerkers alvast een hele fijne kerst en een spetterend uiteinde toe.

Meer over


Beheer