Doorgaan naar artikel

‘Het oogstschema schuift drie weken op’

René Peters in Woubrugge (Z-H) plantte uiteindelijk zijn laatste spruitkool op 1 juni. “Met veel vijven en zessen konden we het land bewerken en hebben we onze 60 hectare aan spruiten in de grond weten te krijgen.”

De structuur was ook ‘net aan’. “Daarna was het wel al snel weer droog en moesten we aan het beregenen om ze aan de groei te krijgen. Echt groeien wilde ze niet door de schrale oosten wind die toen volgde. Pas de afgelopen drie weken zijn ze gigantisch gegroeid, mede doordat hier regelmatig een buitje van 20 of 30 mm is gevallen en vanwege de gematigde temperaturen”, aldus Peters op 18 juli.

Oogst begin september

Dat alles leidt er wel toe dat het oogstschema drie weken opschuift. “Normaal beginnen we tussen 20 en 25 augustus, maar dat zal nu zeker pas 5 september zijn, als we dat al halen. Ik zit er niet mee, want ik kan er toch niets meer aan doen. Met een extra bemesting zou ik ze nog verder verlaten. Het enige wat ik kan doen is op tijd beregenen om ze goed aan de groei te houden.” Normaal gesproken is Peters rond deze tijd druk met toppen, maar dat wordt nu eind juli.

Stormoverlast

De storm van enkele weken geleden zorgde in Zuid-Holland voor overlast. “Het graan ging plat, maar ook onze vroege spruiten. Die staan inmiddels wel weer overeind, maar met een knik in de stam. Bij het plukken wordt het straks dus lastig om ze door de machine te krijgen. Dat is jammer, maar ook daar valt verder niets meer aan te doen”, stelt hij nuchter vast.

Druk van insecten

Op insectengebied heeft Peters zijn handenvol aan aardvlooien en vooral koolmot. “Dat komt mede omdat we Affirm niet meer mogen gebruiken. Op de tray zijn ze behandeld met Tracer en aan het begin van het seizoen heb ik Thurex ingezet. Dat dit minder werkt dan Affirm lag natuurlijk voor de hand.” Ook tijdens de teelt gebruikte hij nog Tracer. “Ik krijg het wel onder controle, maar het kost wel heel veel moeite. Gelukkig is het nu groeizaam weer, dan werken de middelen ook veel beter omdat de plant ze beter opneemt.”

Knalapparaat tegen duiven

De knalapparaten die Peters eind april al plaatste, doen nog steeds hun werk. “Je mag houtduiven en kraaien niet meer afschieten, vanwege een uitspraak van de Raad van State. Momenteel zitten ze nog veel in de tarwe, maar als dat er van af gaat, zoeken ze andere gewassen op. Knalapparaten zijn ook een dingetje, maar je moet toch wat om ze zo veel mogelijk weg te houden.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

René Peters

Spruitkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin