Doorgaan naar artikel

‘Het mooiste zou een niet-schotgevoelige Solaris zijn’

Joop Litjens in Leunen heeft net zijn jaarlijkse audit rond certificaten als PlanetProof en Global GAP weer achter de rug. “Het is niet mijn hobby en het vergt wat voorbereiding, maar we zijn er weer goed doorheen gekomen.”

Een seizoen zonder zaaien van venkel is Litjens goed bevallen. “Het is alleen jammer van de zaaimachine en van het best wel leuke werk, maar alleen maar planten heeft toch wel veel voordelen. Het grootste nadeel is de financiële kant, maar dat moeten we aan het einde van het seizoen nog eens goed op een rijtje zetten. Ik denk dat we er al met al toch niet slechter van geworden zijn. Het voordeel is dat je het beter kunt plannen en dat het onkruid makkelijker onder de duim te houden is. Ze staan ook uniformer en dat is wel fijner sinds we per stuk verkopen met een bepaald ondergewicht. Je hebt meer zekerheid; je hebt er zoveel geplant en dan weet je ook bijna zeker dat je zoveel kunt oogsten. We hebben ook minder last van hazen, hoewel we wel nog alles afrasteren.”

Er is hier op tijd een buitje gevallen en er zijn weinig tot geen problemen met ziekten of plagen

Nauwelijks problemen

Eind september lopen wel wat plantingen bij elkaar door een paar warme dagen van twee weken eerder. “Het wordt weer wat koeler, dat scheelt. Fossa Eugenia heeft al het product toch goed af kunnen zetten”, aldus Litjens op 28 september. Verder waren er teelttechnisch gezien nauwelijks problemen. “Er is hier op tijd een buitje gevallen en er zijn weinig tot geen problemen met ziekten of plagen.”

Niet-schotgevoelige Solaris

Na Solaris in het voorjaar en Dragon in de zomer is het in de herfst Solaris en nog wat Orion wat de klok slaat. “Dragon is een beetje noodzakelijk kwaad. Zijn sterke punt is zeker dat hij nauwelijks schot vertoont, maar hij is wat smetgevoeliger en gevoeliger voor een beschadiging. Wij rooien met de klembandrooier, maar bij collega’s die met de hand oogsten hoor ik dezelfde geluiden. Welke ras het volgend jaar in de zomer wordt, weet ik nog niet. Het mooiste zou een niet-schotgevoelige Solaris zijn.”

Chinese kool voor bewaring

In de laatste twee weken van augustus plantte Litjens om de twee dagen zijn Chinese kool voor de bewaring. De rassen zijn Bilko en Emiko. “Vanaf half oktober oogsten we die, in principe voor in de bewaring, maar als we ze af land kunnen leveren is het ook prima. Daarvoor kunnen we tot eind november/begin december snijden.” Op gebied van ziekten en plagen is alles onder controle. “Ik moet eerlijk zeggen dat ik die controle aan mijn voorlichter overlaat. Hij ziet meer Chinese kool en weet wat er speelt. Ik voer het vervolgens uit. Tot op heden heb ik een keer voorbehoedend behandeld met Amistar Top tegen wat er aan schimmels zou kunnen komen.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Joop Litjens
Joop Litjens

Venkelteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin