Doorgaan naar artikel

Het ligt op de bank…

Ik lees dat de overheid veel geld uittrekt om de jeugdwerkeloosheid aan te pakken. Je zou zeggen: een goed idee, want jongeren die thuis op de bank liggen, daar wordt niemand beter van.

Ik kan echter zo meerdere sectoren opnoemen die vechten om de aandacht van de jeugd ‘omdat ze anders op zeer korte termijn hun vacatures niet meer kunnen invullen’.

Niet alleen de tuinbouw doet zijn best. Moet je maar eens op een gemiddeld VMBO of MBO komen. Sectoren als de bouw, binnenvaartschippers, horeca en de zorg laten zien hoeveel voldoening je kunt halen uit vakmanschap. Zelfs de overheid biedt MBO-leerlingen hele leuke stageplekken, om ze op die manier ervan te overtuigen ‘dat de overheid haar muffe imago helemaal heeft afgeworpen’ (?).

Als ik naar ons eigen bedrijf  kijk, dan heb ik ook altijd wel een plekje voor een leuke gemotiveerde schoolverlater. Eerlijk is eerlijk, de kosten spelen daarbij een belangrijke rol. Maar ik neem dan in gedachte ook mee dat je scholieren en schoolverlaters meer moet begeleiden en moet ontzien.

Alle factoren zijn aanwezig om de huidige scholieren een prachtige toekomst te bieden. Dat ze die niet grijpen, ligt voornamelijk aan hun zelf. Ik weet het, want ik heb er zelf ook zo eentje. Zo eentje, die zich van bed naar bank naar computer sleept en denkt dat hij met een minimale inzet op z’n twintigste in het nieuwste model BMW rijdt. Het goede voorbeeld ten spijt van hard werken en geld verdienen, vindt hij veel werk te min en de verdiensten te laag. Moeten we dan ook in de toekomst Polen het werk laten doen waar zulke jongens te beroerd voor zijn?

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin