“We hebben nooit eerder de hele tuin hoeven druppelen met Admire, maar nu kwamen we gewoon te veel wantsen tegen”, zegt Paul van der Knaap van auberginebedrijf Panda in Honselersdijk (ras Bartok).
Nu, zeven weken later, vindt hij over het hele bedrijf nog een enkel wantsje. “Ik moet nog eens navragen of ik ze rigoureus moet opruimen aan het eind van de teelt. Wat me opvalt is dat er telers zijn die er ieder jaar last van hebben, dus ik vraag me af of ze wegkruipen in de grond.” Ondanks de ingreep tegen wantsen is het biologisch evenwicht redelijk op peil gebleven. “De swirskii is goed overeind gebleven, ook omdat we er eind juli nog verse hebben bijgezet. Wittevlieg is dus geen probleem en ook tegen rupsen hoeven we niets meer te doen.”
Het einde van de teelt is in zicht. “We gaan waarschijnlijk de laatste week van oktober alles schoon knippen, want de prijs is al vroeg gekelderd. Voor 50 cent per kilo kan je de stookkosten al bijna niet betalen.” De laatste weken ging er ongeveer 0,65 kuub gas per vierkante meter door, maar dat zal snel oplopen nu het kouder wordt. Voor de hoge kas is buistemperatuur begrensd op 60 graden, maar wordt het schermdoek al bij 10 graden dichtgetrokken. In de lagere kassen zonder scherm is de onderbuis begrensd op 45 graden en de groeibuis op 50 graden.