Doorgaan naar artikel

‘Het hangt vol met kersen’

Joël Roks verwacht dit seizoen echt een grote kersenoogst - Foto: Stan Verstegen.

Joël Roks verwacht dit seizoen echt een grote kersenoogst - Foto: Stan Verstegen.

De kersenoogst is echt op gang gekomen bij Joël Roks in Fijnaart. De eerste Burlatkersen hebben het bedrijf al verlaten.

“Het hangt vol, het wordt echt een grote kersenoogst. Ook de smaak is uitstekend”, zegt hij tevreden. Gelukkig heeft hij handen genoeg, want ook het werk in de appels, peren en pruimen gaat gewoon door.

Appels nog dunnen

De appels en een deel van pruimen moeten nog worden gedund. “Ik wilde eerst de juni-rui afwachten om te zien hoe de oogst wordt. Vooral bij de appels begint dat nu duidelijk te worden.” Daarnaast moeten de laatste appels van de vorige oogst nu worden gesorteerd, voor de huisverkoop en de supermarkt. “Dat doen we als het te veel regent. Dan stoppen we even met de kersenpluk. In het midden wordt het dan zo nat, dat het niet prettig werken meer is.”

Als je met voldoende mensen bent, kun je veel

Ervaren Poolse medewerkers

Zowel Polen als jongelui leveren de arbeid. “Ik heb negen Poolse medewerkers die hier al jaren komen. Die hebben ervaring en weten wat ze moeten doen. Bovendien heeft mijn zoon eindexamen gedaan. Die helpt ook en brengt klasgenoten mee. Als je met voldoende mensen bent, kun je veel.”

Lage druk ziekten en plagen

De regen van het pinksterweekend heeft niet tot schade geleid. “Er is behoorlijk wat gevallen, ik was er wel blij mee. Het schurftseizoen is toch voorbij.” De gewasbescherming verloopt soepel dit jaar. “De drukke periode is voor appel en peer wel achter de rug. De bestrijding van fruitmot ging eigenlijk wel makkelijk en de perenbladvlo is al een aantal jaar niet aan de orde. Ik denk dat er een mooi evenwicht zit in de boomgaard.”

Suzukii-fruitvlieg

Bij de kersen vraagt de suzuki-fruitvlieg nu aandacht. “Ondanks het net heb ik toch een aantal vruchten met inboring gevonden. In Burlat vind ik er altijd wel een paar, omdat de vrucht zo zacht is. Begin volgende week beginnen we aan Merchant, die is wat harder. Hopelijk blijft die gevrijwaard.”

Auteur: Andrea Disco

Beheer
WP Admin