Doorgaan naar artikel

Het grote boze Shell

Het energieonderzoek van TU Delft ligt bij de eigen activistische studenten – en daarmee ook in de media – onder een vergrootglas. Niet omdat er inhoudelijk iets raars mee is. Maar vooral door het feit dat Shell het onderzoek van de afdeling geoscience sponsort. Het grote boze Shell, dat zeker het laatste jaar genoeg winst heeft gemaakt om bij wijze van spreken heel de Delftse vakgroep op te kopen.

TU Delft is onder meer leidend in onderzoek naar geothermie. Al in de jaren 80 snuffelden de Delftse techneuten en de Westlandse glastuinders aan elkaar om de uitbaatbaarheid van deze onuitputtelijke warmtebron in te schatten. De grote boze glastuinbouw? Daar was en is in de media en bij de kritische studenten minder ophef over. De glastuinbouw heeft ook wel wat onderzoeksgeld te besteden, maar energieonderzoek in opdracht van en betaald door glastuinders, dat is nog niet op voorhand verdacht.

Lui activisme

Maar als de fossiele reus Shell geld steekt in universitair onderzoek, dan zou dat wél automatisch de integriteit van dat onderzoek aantasten. Een zeer onwetenschappelijke benadering van de opgewonden studenten van ‘End Fossil: Occupy’. Om niet te zeggen lui activisme.

Alleen goed wetenschappelijk tegenonderzoek kan van een verdachte ook een schuldige maken

Wenswetenschap op bestelling

Natuurlijk is het zo dat een groot economisch belang kán leiden tot het afsnijden van wetenschappelijke bochten. Wenswetenschap op bestelling. Heel veel fossiel geld dat naar een universiteit stroomt, dat mag je verdacht noemen. Maar alleen goed wetenschappelijk tegenonderzoek kan van een verdachte ook een schuldige maken.

Tegenonderzoek

Zulk tegenonderzoek is echter net zo moeilijk en kostbaar als het originele onderzoek. Veel en veel makkelijker is het om dus maar hard te roepen dat er een financiële belangenverstrengeling is. Terwijl dat wetenschappelijk niets zegt over de kwaliteit van het onderzoek en de conclusies. Juist dáár ligt een schone taak voor deze kritische studenten. Misschien kunnen ze voor dat tegenonderzoek zich laten sponsoren door een grote partij in windenergie-op-zee. Begint met een S, en eindigt op –hell …

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin