Johan Noordermeer in Hellevoetsluis gaat dit jaar door tot half december met de teelt van onbelichte cocktailtomaten van het ras Brioso. “In november zijn de prijzen meestal slecht, maar tegen kerstmis lopen ze vaak weer op.”
Rond het laatste weekend van september heeft hij de planten gekopt en op 15 oktober is de laatste bloei verwijderd. “Ik probeer nu op donkere dagen zo koel mogelijk te telen.” De ochtend start met een kastemperatuur van 16 graden. Vanaf 8.30 uur (zomertijd) stookt hij op 17 graden. Vanaf 11 uur gaat de instelling van de ventilatietemperatuur naar 19 graden plus 3 graden lichtverhoging. De voornacht staat op 13,5 graden en duurt van 17 (donker) of 18 uur (lichte dag) tot 2.30 uur. Op luchtvochtigheid mag er een buis inkomen van 30 tot 35 graden. “Vanaf 22 uur is dat bij een vochtdeficit van 1,0 maar na een vochtige donkere dag is dat al eerder. Het gaat er nu vooral om de stengels goed te houden.”