Doorgaan naar artikel

‘Het doel is toch jaarrond prei op water’

De groei van de dit jaar geplante prei op water bij Robert Sandee in Kamperland verloopt goed. Half februari werd Krypton geplant en circa drie weken later volgde een proef met 8 verschillende rassen van Nunhems.

“Ik heb het vertrouwen dat ze weten wat ze doen en dat ze rassen testen die gedijen op water. Ik zie alleen de nummers, het kan goed zijn dat er Krypton als vergelijking tussen zit, maar dat weet ik niet. Tot nu toe zie ik weinig verschillen.”

Planten te dun gebleven

De planting van september en november vorig jaar zijn veelal geschoten, waardoor er een gat viel in de afzet voor Agrimarkt. “Het doel is jaarrond te leveren, maar dat is in seizoen 2015/2016 niet gelukt. In de oudste planting heeft ongeveer de helft schot en in die van november oogsten we hooguit een derde. Het is het risico van laat planten en dit voorjaar heeft ook zijn steentje bijgedragen. Normaal is de plant in december al flink gevormd, nu moest bijna alles in het voorjaar nog groeien. Daarom zijn de planten te dun. Dit seizoen gaan we dat anders doen, we planten tot eind augustus en de laatste plantingen in grotere hoeveelheden om te kijken of we zo wel jaarrond uitkomen.” Eind augustus moet de oppervlakte van 400 vierkante meter in verschillende fasen zo zijn vol gezet. Momenteel wordt er om de drie weken geplant.

Overlap in oogst

De eerste oogst van de eerste twee plantingen verwacht Sandee, afhankelijk van het weer, in de eerste helft van juni. “Een deel zal overlappen, dat was vorig jaar ook. Ik kan het niet goed verklaren, want er spelen meerdere zaken een rol. Zo zijn de tunnels in reparatie geweest, waardoor een deel van beide plantingen even niet was afgedekt. Een deel van de tweede planting kan ook wat eerder zijn, omdat de weggroei wat beter was.”

Teelt zonder chemie

Net als vorig jaar is er op gebied van ziekten en plagen nog niets uitgevoerd. “Het enige wat we vorig jaar hadden, was wat roest in de winter. Dat wil ik dit jaar voorkomen door in de tweede helft van het jaar Serenade in te zetten. Als dat werkt, kunnen we de teelt zonder chemie blijven uitvoeren.”

Principe A en B bak

Op gebied van bemesting werkt Sandee nog steeds met zijn standaard bemestingsschema volgens het principe van de A en B bak. “Alleen worden eerst de elementen van de A bak in de put gedaan en na een half uur rondpompen volgen de elementen van de B bak.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin