Groenten & Fruit Actueel
||
Premium

‘Het auberginegewas mist alleen wat spontaniteit’

"Het gewas staat mooi in balans. Als het eenmaal loopt gaat het bijna vanzelf", zegt bedrijfsleider Gerard van Vossen bij Gebr. Van Duijn Aubergines in Oosterland. Hij teelt dit jaar voor het eerst het ras Rosheen na jaren van Taurus.

Laatst geüpdatet:

“Het gewas staat mooi in balans. Als het eenmaal loopt gaat het bijna vanzelf”, zegt bedrijfsleider Gerard van Vossen bij Gebr. Van Duijn Aubergines in Oosterland. Hij teelt dit jaar voor het eerst het ras Rosheen na jaren van Taurus.

“Je hoeft niet extreem bij te sturen om de groei en de plantbelasting in evenwicht te houden. Het is alleen buiten nog geen groeizaam weer waardoor het gewas wat spontaniteit mist.” Om de warmte aan het eind van dag vast te houden is het beweegbare scherm nog nodig. “Het mag dan best 30 a 31 graden worden. In het weekend mag het net wat warmer worden want het is best pittig als je bij dat klimaat moet werken in de kas.” Er vrijwel nog geen nacht geweest dat het scherm niet dicht ging. Voor het afluchten naar de voornachttemperatuur van 18 graden om 22 uur gaat het wel even open als het buiten boven 12 graden is. Daarna gaat het weer dicht bij buitentemperaturen boven 14 graden. Vanaf 2 uur wordt langzaam opgestookt naar 20,5 graden bij zonsopgang. Overdag gaat de stooktemperatuur naar 22 graden met een minimum groeibuis van 35 graden.

Mis geen enkel topverhaal van Groenten & Fruit

Dit Premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees.

Lees alle premium artikelen met eindeloze toegang

Speel beter in op jouw markt met actuele prijzen

Loop voorop in de sector met diepgaande inzichten

Beleef journalistiek van topniveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Jeroen Verheul

Jeroen Verheul

Ton van der Scheer

Ton van der Scheer

Stan Verstegen

Stan Verstegen

Peter Visser

Peter Visser

Abonneer vanaf €20 per maand

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers