Doorgaan naar artikel

Herstelboring aardwarmte Oostvoorne goedgekeurd

Herstelboring aardwarmte

Half september startte het herstelboren in een sidetrack. - Foto Duurzaam Voorne.

Risico’s op bevingen of bodemdalingen zijn niet toegenomen in een aardwarmteput in Oostvoorne waar voor een herstelboring deels zijwaarts is geboord.

Het ministerie van Economische Zaken gaat akkoord met een herstelboring aan een aardwarmteput in Oostvoorne. Een wijziging in het winningsplan is in concept goedgekeurd. Deze boring is de afgelopen weken gedaan. De warmtelevering gaat mogelijk volgende week starten, laat een van de tuinders weten.

Zijwaartse herstelboring aardwarmte

De reparatieboring was nodig toen het onderste deel van de productieput beschadigd raakte. Door nu in het onderste deel zijwaarts te boren is voor Duurzaam Voorne en Hydreco Geomec (nu Aardyn) de productie haalbaar die ook eerder is aangevraagd. Daarvoor is al een winningsplan goedgekeurd. Met de zijwaartse boring verandert er niets aan het risicoprofiel waarop het winningsplan inzoomt.

Bodemdaling beperkt

Bij een winningsplan krijgen instanties als TNO, Staatstoezicht op de Mijnen en overheden de kans op risico’s te adviseren en te beoordelen. Voor de zijwaartse boring van 80 meter verandert er niets aan de oorspronkelijke uitgangspunten, stellen deze organisaties. De risico’s op bodemtrillingen of bevingen vallen in de laagste categorie. De bodemdaling als gevolg van de trillingen is beperkt. De putten liggen niet in een waterwinningsgebied, en zijn op 800 meter gesitueerd van een natuurlijke breuk in de diepe ondergrond.

Beheer
WP Admin