Doorgaan naar artikel

Herman den Blijker vangt bot bij rechter voor claim bij Axia

Den Blijker Axia premium

Een overzicht van de tomatenrassen van Axia Vegetable Seeds op rassendagen. - Foto: Harry Stijger.

Zaadbedrijf Axia hoeft de bekende tv-kok Herman den Blijker geen € 400.000 te betalen als schadevergoeding voor het ‘afbreken van een contract’.

Den Blijker sloot in 2018 een contract met Axia voor promotiewerk voor tomaten. De kok kookte op de Fruit Logistica in Berlijn voor Axia en in de kas. Hij zou zo elk kwartaal een activiteit verrichten en Axia kon gebruik maken van zijn restaurant voor evenementen. Het gebruik van de naam en beeldrechten was ook opgenomen in de overeenkomst. Axia betaalde voor de promotieactiviteiten € 37.500 per kwartaal. Na deze overeenkomst wil Den Blijker een nieuwe uitgebreidere overeenkomst afsluiten, maar door corona moesten de activiteiten anders ingericht worden. Er wordt van zijn kant nagedacht over bedrijfsfilms, boeken en bijvoorbeeld ook een eigen smaaktomaat rond de bekendheid.

Axia is onderdeel van VoloAgri en het Singaporese staatsfonds Sematec wil in 2021 haar belang in VoloAgri van de hand doen. De verkoop slaagt overigens niet. De communicatie met Den Blijker hapert in die drukke periode. Nadat de hij facturen indient voor bedrijfsfilms voor Axia, besluit de zaadleverancier de samenwerking te beëindigen.

Acquisitie

Den Blijker accepteert de opzegging niet en dient een claim in van bijna € 400.000. Hij stelt dat een overeenkomst bestaat tot medio 2023. Ook wordt het beeldmerk van de kok nog altijd gebruikt, maar de rechter wijst de eis van tafel. Uit de correspondentie blijkt duidelijk dat geen overeenkomst is gesloten. Dat hij heeft meegedacht over nieuwe activiteiten is niet onderdeel van een contract maar valt onder acquisitie. De rechter stelt wel voor dat Axia Seeds en Den Blijker samen gaan overleggen over een redelijke vergoeding voor de taken die nog niet betaald zijn.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin