Doorgaan naar artikel

‘Herfstteelt gele courgette is niet makkelijk’

Foto: Gerard Boonekamp

Foto: Gerard Boonekamp

“In het najaar is gele courgette een moeilijke teelt met veel uitval. Als het een makkelijke teelt was, kan iedereen het doen en is het aanbod hoger. Nu is dat niet zo en veelal de reden dat de prijzen in deze periode goed zijn”, zegt Bert Doelman in De Lier.

Op 17 november zijn de laatste courgettes, zowel groen als geel, geoogst. In deze teelt is geen gas gebruikt. Een mooi zonnig najaar heeft hieraan bijgedragen. “De uitgroei van de vruchten na de bloei en zetting gaat redelijk snel. Met de najaarszon werd het overdag in kas makkelijk 20 graden Celsius. Met een paar koude nachten, waarin de temperatuur ’s nachts naar 6 tot 8 graden wegzakte, is de uitgroeiduur wel iets langer, maar geen dagen.”

Geen commentaar van handelaren

De kwaliteit is het hele jaar goed geweest, ondanks dat in het najaar geen gas is verstookt. Doelman: “Dit jaar hebben geen negatieve opmerkingen van de handelaren gehad. We zijn met inpakken ook heel streng. Dit, omdat ons product de hele wereld overgaat naar onder andere Singapore en Midden-Oosten. Dan moeten de courgettes top en vers zijn.”

Als we 9 tot 10 weken aan het oogsten zijn, is de plant alweer versleten

Gele courgette is zwak

De gele courgetteplant is van nature zwak en in het najaar nog zwakker. “Als we 9 tot 10 weken aan het oogsten zijn, is de plant alweer versleten. En een zwakke plant is vatbaarder voor aantasting door Erwinia-bacterie en vallen dan weg.”

Het gewas van de planting van 8 augustus is tot het einde van de teelt geoogst. De planting van half juli was half oktober versleten. Het gewas van de planting in juni was al eerder versleten, maar is in september niet herplant. “Omdat de prijs van de gele courgette goed was, vermoedelijk door minder aanbod uit het buitenland, met name Israël, hadden we wel een derde teelt moeten doen. Maar dat is achteraf”, weet de courgetteteler.

Groene courgetteplant is sterker

Bij de gele courgette was de productie van de planting van half juli 25 stuks/m2 en die van 8 augustus 18 stuks/m2. “De groene courgetteplant is sterker. Dat zien we ook aan de productie, die 30 stuks/m2 was van de planting in begin augustus.” Ook de groene courgette waren goed aan de prijs, doordat de productie uit Spanje ook wat later op de markt kwam.

Gewas ruimen en kas schoonmaken

Op het laatst van de teelt zijn trips en witte vlieg toegenomen. De teler heeft deze plagen niet meer bestreden.

Na het beëindigen van de teelt is het gewas uit de kas gedraaid. Ook zijn de steenwolmatten geruimd. Daarna is gestart met het wegvegen van oude gewasresten uit de paden. Dat is veel veegwerk. Tevens worden de stroken oud loopfolie uit de paden verwijderd. Het ontsmetten van de kasopstanden en het volveldse loopfolie gebeurt in week 51 met de schuimlans en het desinfecterende middel Menno-Florades.

Gereedmaken nieuwe teelt

In het nieuwe jaar begint het gereedmaken voor de nieuwe teelt met het trekken van nieuwe stroken loopfolie en leggen van nieuwe steenwolmatten. Volgens de huidige planning start de nieuwe teelt op 10 maart. “Of de gasprijzen moeten hard dalen”, besluit Doelman.

Auteur: Harry Stijger

Beheer
WP Admin