Helicon en Aeres lanceren Fruit Tech Campus

28-04-2020 | Laatste update op 17-08 | |
Foto: Ton van der Scheer
Foto: Ton van der Scheer

Met als doel het fruitonderwijs te vernieuwen hebben Helicon Opleidingen & Aeres samen met het bedrijfsleven in Geldermalsen de Fruit Tech Campus opgericht.

In de Fruit Tech Campus gaan Helicon MBO Geldermalsen, met zijn teeltopleiding, en Aeres MBO/HBO met agritechniekprofiel, gezamenlijk de uitdaging aan om het onderwijs voor de fruitsector van de toekomst op te pakken.

Niet langer is het onderwijs vooral teeltgericht; het krijgt een bredere opzet met een techn(olog)ische basis, met geheel nieuwe opleidingen, onder andere gericht op sorteren en verpakken.

Week school, vier weken stage

Stap 1 is dit op korte termijn vorm te geven in de vernieuwde teeltopleiding op mbo-niveau, maar ook voor hbo- en bedrijfsopleidingen vormt deze vernieuwing een speerpunt binnen de samenwerking.

In de nieuwe opzet zullen BBL-studenten een week naar school gaan en vervolgens aansluitend vier weken op het stagebedrijf werken.

Deze verdeling van werken en leren is beter voor de leerprestatie in de week dat de studenten intern zijn en is tevens efficiënter qua reistijd voor studenten die verder weg wonen.

Bedrijfsleven en onderwijs werken samen bij Fruit Tech Campus

Voor een goede opzet van het fruitonderwijs, aansluitend op de praktijk, wordt een sterke interactie tussen bedrijfsleven en onderwijs cruciaal geacht. Daarom gaat het bedrijfsleven ook ‘voor de klas staan’.

Voor de verdere ontwikkeling van de Fruit Tech Campus hebben onderstaande bedrijven samen met het onderwijs de handen ineen geslagen:

  • Royal FruitMasters: coöperatie van 350 Nederlandse fruittelers met een sterke basis in Geldermalsen;
  • Greefa: ontwikkelaar van sorteer- en verpakkingstechnologie;
  • Van Kempen Koudetechniek: ontwikkeling en bouw van bewaarcellen;
  • Abemec: toeleverancier van tractoren en apparatuur in de teelt;
  • Van Doorn Uitzendbureau: uitzender in teelt- & pakstation;
  • Rabobank: grote bankier in de food- en agrosector.

Innovatie versneld in onderwijs

Een belangrijke stap in de vernieuwing van het onderwijs is nieuwe kennis en mogelijkheden versneld op te nemen in het onderwijsprogramma.

Door de samenwerking met Proeftuin Randwijk, waar onafhankelijk en praktijkgericht innovatie en kennisontwikkeling voor de Nederlandse fruitteelt plaatsvindt, wordt deze kennis ontsloten.

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur
Meer over


Beheer